Vroege Vogels

Provincie Overijssel verleende 29 onterechte natuurvergunningen

  •  
12-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
51b39457e6178c3481ee99d2935b4b9b

De provincie Overijssel heeft 29 veehouders onterecht natuurvergunningen verleend voor het houden van vee in stallen. De rechtbank stelt in de meeste gevallen dat het niet met zekerheid te zeggen is dat de veehouderij geen beschermde natuurgebieden zal aantasten. Daarom moet de provincie de vergunningaanvragen van de veehouders opnieuw behandelen.

Stikstofuitstoot

De meeste veehouders zouden emissiearme stalsystemen krijgen. Die moeten leiden tot minder stikstofuitstoot vergeleken met gewone stallen. De provincie had in de natuurvergunning rekening gehouden met de lagere uitstootfactoren, terwijl er volgens de rechtbank "twijfel bestaat" of de stalsystemen wel echt zorgen voor minder stikstofemissies.

In twee rechtszaken oordeelde de rechtbank dat de veehouders geen natuurvergunning nodig hadden. Daarom kon de provincie deze natuurvergunning niet verlenen aan de bedrijven.

Beweiden en bemesten

De rechtbank heeft ook geoordeeld dat de provincie beter moet onderzoeken of bijvoorbeeld beweiden en bemesten negatieve effecten kunnen hebben op de beschermde Natura 2000-gebieden. Het gaat in deze gevallen om het laten grazen van vee in de wei en het bemesten van land. Volgens de provincie hebben veehouders hier geen natuurvergunning voor nodig.

De rechtszaken zijn aangespannen door Mobilisation for the Environment (MOB) en Vereniging Leefmilieu (VL). De milieuorganisaties voeren verschillende stikstofzaken, onder meer over afgegeven natuurvergunningen.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.