Provincie Drenthe: natuur en recreatie passen goed naast elkaar
• 07-11-2007
• leestijd 2 minuten
Portefeuillehouder landelijk gebied en toerisme Rein Munniksma ziet door de samenwerking ontwikkelingsmogelijkheden voor zowel de toeristische ondernemers als natuur en landschap in Drenthe. 'Toerisme is een belangrijke economische pijler in het landelijk gebied', volgens Munniksma, 'Daarom moeten we ontwikkelingen in de sector ook benaderen in samenhang met overige ontwikkelingen in het landelijk gebied'. Het college doet in een brief aan de staten een aantal concrete voorstellen om dat proces verder vorm te geven.
In de eerste plaats wil het Drents college de ontwikkelingsperspectieven financieel ondersteunen. Hiermee zijn in de afgelopen periode goede resultaten bereikt. Munniksma ziet hiervoor vooral een rol weggelegd voor gemeenten. Verder zou een kwaliteitsteam natuurlijke recreatie moeten worden opgericht. Ook hiervoor wil Munniksma geld beschikbaar stellen.
Een dergelijk team is niet bedoeld als vermanende vinger, maar moet door gemeenten en ondernemers kunnen worden ingeschakeld om de kwaliteit van plannen op een hoger niveau te brengen en procedures korter te maken.
De provincie gaat op korte termijn de mogelijkheden verkennen om ook kavelruil te gaan inzetten voor het bieden van nieuwe kansen voor recreatiebedrijven. Daarbij zal ook de landbouw worden betrokken.
Het college gaat ook zoeken naar een nieuwe brede, integrale subsidieregeling voor de toeristische sector. Drenthe wil een passende subsidieregeling om ruimtelijke kwaliteit en inpassing bijeen te brengen. Een dergelijke regeling bestaat nog nergens in het land. Naast aandacht voor de ruimtelijke inpassing en kwaliteit van toeristische bedrijvigheid moet een dergelijke regeling verder gericht zijn op innovaties op het gebied van energie en milieu én op innovaties die de economische ontwikkelingen versterken en kwaliteitsverbetering nastreven.
Munniksma verwacht belangrijke knelpunten met het te ontwikkelen instrumentarium de komende tijd te kunnen oplossen. 'Ik wil duurzame oplossingen. Inzet van kavelruil of een nieuwe regeling moet daarop gericht zijn. De toeristische kracht van Drenthe komt voort uit onze natuur en ons landschap. Ons landelijk gebied moet daarom die economische waarde behouden. Laten we niet de kip met het gouden ei slachten!'