Vroege Vogels

Protesten in Bonn: bruinkoolmijn bezet

  •  
06-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Demonstratie bruinkoolmijn Bonn

© Protesten bij Bruinkoolmijn Bonn, Duitsland - bron: fossielvrij

Zondag vijf november hebben duizenden burgers een bruinkoolmijn in de buurt van Bonn, Europa’s grootste bron van CO2-uitstoot bezet. Per seconde wordt hier meer dan een ton CO2 uitgestoten. De demonstranten eisten urgente actie van regeringen.

Klimaattop Bonn

Vandaag, zes november, gaat de internationale klimaattop in Bonn van start. Het is inmiddels twee jaar geleden dat landen in Parijs afgesproken hebben de uitstoot van broeikasgassen sterk terug te dringen om verregaande klimaatverandering tegen te gaan. Recent onderzoek laat zien dat de concentratie van broeikasgassen in de atmosfeer de afgelopen jaren juist sterk is toegenomen. 

Grootste bron van CO2

De bruinkoolindustrie in het Duitse Rijnland, vlakbij Bonn, is de grootste bron van CO2 in Europa. 'Op jaarbasis zorgt de gemiddelde Nederlander voor ongeveer 10 ton CO2. Dat gaat hier dus elke 10 seconden de lucht in. En vooralsnog is er geen hoop op verbetering: de mijnen blijven nog minimaal tot 2045 open en breiden zelfs verder uit in plaats van terug te schalen. Dat is het tegenovergestelde van wat er in Parijs is afgesproken,' zegt Anneke van actiegroep Fossielvrij.

Klimaatconferentie Parijs

'De afspraken die in Parijs gemaakt zijn, zijn heel duidelijk’, zegt Anneke. 'We moeten de wereldwijde temperatuurstijging onder de 1,5 graden houden om de ergste klimaatontwrichting te voorkomen. Maar regeringen en bedrijven doen veel te weinig om dit doel te halen. Dat is volstrekt onverantwoord en bedreigt ons allemaal. Daarom nemen we nu het heft in eigen hand om de enorme destructie die gepaard gaat met fossiele brandstoffen te stoppen.’

Pacific Climate Warriors

De bezetting van de mijn wordt gesteund door de  Pacific Climate Warriors , een groep activisten afkomstig van eilanden in de Stille Oceaan. Door de stijgende zeespiegel wordt hun voortbestaan bedreigd. In een spookdorp aan de rand van de mijn werd vanochtend vroeg een bijzondere, traditionele ceremonie gehouden door de Warriors  om de bezetting te zegenen. ‘We zullen niet toelaten dat ons lot bepaald wordt door landen die winsten en vervuilers boven mensen laten prevaleren’, zegt George Nacewa, Climate Warrior van de Fiji eilanden.

Reactie demonstrerende student

'Ik ben hier omdat ik woedend ben over het gebrek aan daadkracht als het gaat om het aanpakken van het klimaatprobleem. Terwijl iedereen weet dat het noodzakelijk is, worden fossiele brandstoffen nog steeds niet teruggedrongen en tegelijkertijd vindt er grootschalige ontbossing plaats overal ter wereld. Dat leidt tot een situatie die levensgevaarlijk en kortzichtig is. Deze acties zijn misschien niet legaal maar wel legitiem in de context van wat er gaande is,’  zegt Maarten, een student uit Amsterdam.  
Zondag had Vroege Vogels Radio live contact met de demonstratie, luister naar Anneke van Fossielvrij.
Bron: Fossielvrij
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.