Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Protest tegen apenexperimenten

  •  
02-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
Per 1 januari a.s. stopt de Universiteit van Utrecht met proeven op apen. Maar er zitten nog 5 resusapen die jarenlang gebruikt zijn voor hersenexperimenten. De Anti Dierproeven Coalitie wil dat deze apen een goed pensioen krijgen in een opvangcentrum en drong daar bij het College van Bestuur op aan met de overhandiging van een kerstkaart.
Doordat de resusaap vrij makkelijk in gevangenschap te houden is, wordt de aap vaak gebruikt voor medisch en biologisch onderzoek. Hier volgen enkele voorbeelden:
- De resusfactor, één van de elementen van iemands bloedgroep, is ontdekt bij deze apensoort.
- In de jaren vijftig deed de vergelijkend psycholoog Harry Harlow onderzoek naar de gevolgen van onthouding van moederlijke zorg, door jonge resusaapjes bij de moeder weg te nemen en ze een kunstmatige moeder te geven.
- In de jaren vijftig en zestig werden ook resusapen gebruikt voor de ruimtevaart. De resusaap Albert II was in 1949 de eerste primaat in de ruimte.
- In januari 2000 werd de eerste gekloonde primaat, Tetra, geboren. Tetra was een resusaap.
- In januari 2001 kwam ANDi, de eerste genetisch gemodificeerde primaat ter wereld.
Op 11 december, de Internationale Dag van de Rechten van het Dier, is er een grote demonstratie tegen dierproeven in Tilburg. Daar is een handelaar in apen gevestigd, die over heel Europa resusapen en Java-apen levert aan instellingen die proeven doen met deze dieren.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.