Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Promotors duurzame vis: invasieve rivierkreeft moet op de barbecue

  •  
19-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1459 keer bekeken
  •  
De Wilde Stad: Amerikaanse rivierkreeft

© foto: Frans Lemmens

Amerikaanse rivierkreeften vormen een bedreiging voor de waterkwaliteit en soortenrijkdom in Nederlandse wateren. Daarom zit er maar één ding op, volgens de organisatie Good Fish, die zich inzet voor duurzame visserij: "Om de verdere verspreiding te stoppen moeten we met zijn allen aan de rivierkreeft." Het is volgens de organisatie "een ideaal hapje van de barbecue".

Om het eten van de kreeften te promoten, heeft de organisatie een kaart gemaakt waarop in één oogopslag te zien is waar ze verkrijgbaar zijn. Er staan zowel restaurants op als lokale vissers en andere ondernemingen die de beestjes verkopen. Op de VISwijzer van Good Fish, waarop per soort staat aangegeven of het een verantwoorde keuze is, scoren de kreeften de kleur groen. Dat is het hoogst haalbare.

Overvloed aan rivierkreeften

De organisatie wijst erop dat we in Nederland een overvloed aan rivierkreeften hebben. Van oorsprong komt hier alleen de Europese rivierkreeft voor. Toen het in Europa steeds slechter ging met de 'eigen' kreeft, werden sinds eind jaren 50 diverse uitheemse soorten uitgezet. Ook kunnen exemplaren zijn ontsnapt die voor de handel hierheen zijn gehaald.

Soorten als de rode en de gevlekte Amerikaanse rivierkreeft kunnen allerlei problemen veroorzaken. Kenniscentrum EIS, dat zich bezighoudt met insecten en ander ongewervelden, schrijft dat het aantasten van de waterkwaliteit de "meest ingrijpende" vorm van schade is die ze aanrichten. "Rivierkreeften kunnen de onderwatervegetatie direct aantasten doordat ze die opeten, maar ook door knip-, loop-, en graafactiviteiten." Door zulke activiteiten wordt slib omhoog geslingerd, waardoor water troebel wordt en bepaalde planten niet meer goed kunnen groeien.

Veel schade

"Ook bepaalde vissoorten kunnen hier slecht tegen, denk bijvoorbeeld aan een zichtjager als snoek", schrijft het kenniscentrum. Als de kreeftenpopulatie "echt heel groot wordt", kunnen zelfs karpers, die zelf het water troebeler maken, erdoor verdwijnen. "Zo kan het gebeuren dat hengelsportvisserij helemaal niet meer mogelijk is", aldus EIS. Dat is bijvoorbeeld al gebeurd bij Gouda en Wilnis. Nog een nadeel van de kreeften is dat ze door hun graafwerk zelfs dijken en kades kunnen beschadigen.

Good Fish ziet een "win-winsituatie" door de kreeften op te eten. "Als consument heb je een lekker en duurzaam product, en je helpt tegelijkertijd de natuur en lokale beroepsvissers een handje", aldus projectleider Irene Kranendonk. Rivierkreeft uit de supermarkt is dan weer niet duurzaam volgens Good Fish. Die wordt veelal geïmporteerd uit China.

Bron: ANP

Meer over:

rivierkreeft
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.