Door de droogte zijn de afgelopen tijd veel rivieroevers drooggevallen. Droogvallende oevers zijn de ideale groeiplaats voor veel bijzondere pioniersplanten: planten die zich vaak als eerste vestigen op drooggevallen grond. Maar de oevers langs bijvoorbeeld de Waal zijn kurkdroog geweest, dat er wekenlang nauwelijks of geen planten op zijn ontkiemd. Na de regenval van zo’n twee weken geleden is er toch van alles de grond uitgeschoten.
Pionierstoorten
Hoge en lage waterstanden horen bij een dynamisch rivierengebied. De ene keer zorgen deze natuurlijke processen ervoor dat soorten van natte omstandigheden profiteren en op dit moment zijn het soorten die profiteren van kale grond. Dankzij het gebrek aan neerslag in het bovenstroomse gebied van de Rijn zijn de waterstanden laag en vallen oevers van de rivier en van plassen in de uiterwaarden droog. Pioniersoorten slaan daar hun slag.
Riempjes
Wie nu drooggevallen oevers van plassen bezoekt ziet er miljoenen kleine planten staan. Een heel groot deel bloeit al. Soorten die net gekiemd zijn zullen binnenkort bloeien. Eén van de soorten die je kan aantreffen is riempjes (zie de foto), een zeldzaam plantje. Op een van de grootste groeiplaatsen in Nederland, de Gendtse Polder in de Gelderse Poort, was het dit jaar een slecht jaar. De groeiplaats is totaal verdroogd en in plaats van duizenden planten groeien er nu slechts enkele. Maar nu het water is gezakt, zandbanken droogvallen en er afgelopen week wat regen viel zijn er nu tienduizenden nieuwe plantjes gekiemd, die inmiddels in bloei staan.