Vroege Vogels

Problemen door droogte nemen toe

  •  
17-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
winnaar droogte in beeld

© Winnaar van de fotowedstrijd 'Droogte in beeld' van Fotograaf Margr73t

De problemen door droogte en weinig regen nemen toe. Volgens verschillende waterschappen is er net als vorig jaar sprake van extreme droogte. Nu het volgende week weer erg warm lijkt te worden en water daardoor sneller zal verdampen, worden op tal van plaatsen extra maatregelen genomen.

Dam

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft een dam geplaatst in de Heinoomsvaart in Woerdense Verlaat om de instroom van brak water in de Vinkeveense Plassen tegen te gaan. Door de stijgende watervraag stroomt er brak grondwater met teveel fosfaat uit een polder naar de plassen en natuurgebied Demmerik. De dam moet dat brakke water tegenhouden, want dat is zeer schadelijk voor de natuur. Pleziervaarders kunnen vanwege de dam niet door de Heinoomsvaart.

Geen grondwater gebruiken

Twente en de Achterhoek zijn de droogste gebieden van Nederland met een zeer lage grondwaterstand volgens de schappen daar. Vanaf donderdag geldt overal een verbod op het gebruik van oppervlaktewater. In de omgeving van twee natuurgebieden in de Achterhoek is ook het gebruik van grondwater verboden. Het verbod is nodig vanwege de wateraanvoer naar stedelijke gebieden. Die zouden anders met ongedierte en bacteriën te maken krijgen.

Veendijken

Wetterskip Fryslan is begonnen met de inspectie van 97 kilometer veendijk rond de Friese meren. Veendijken kunnen uitdrogen en daardoor gaan scheuren. Friesland voert extra water aan uit het IJsselmeer om het neerslagtekort aan te vullen. Waterschap Drents-Overijsselse Delta haalt water uit het Vollenhovermeer om droogvallen van de natuurgebieden Weerribben en Wieden te voorkomen.

Weinig insecten

Ook op de Sallandse Heuvelrug is het kurkdroog. Volgens Natuurmonumenten komt de heide niet in bloei en is de insectenstand op een dieptepunt. Waterschap De Dommel pompt vanaf woensdag grondwater in een drooggevallen beek in Bergeijk om beschermde planten en dieren daar te redden.
Bron: ANP

Meer over:

droogte
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

bomendromer
bomendromer17 jul. 2019 - 16:14

Ook het 'Rijk van Nijmegen' droogt uit. De Hatertse Vennen zijn laag of staan leeg. Was er laatst in Hilversum wateroverlast, hier kregen we 3 millimeter. Een paar weken daarvoor had het KNMI 40 mm; hier kregen we een paar spatten en zo gaat het maar door. Het helpt ook niet dat onze gemeente haar jonge aanplant laat verdrogen. Een brandbrief van mij heeft wel wat geholpen, maar ik zie ook de oude stadsbomen langzaam peigeren. Zelf loop ik regelmatig met gieters rond, zodat sommige jonge bomen maar zullen overleven. Het is vaak om wanhopig van te worden.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.