Bij de winning van kobalt, een belangrijke grondstof van batterijen voor smartphones en laptops, vinden ernstige mensenrechtenschendingen plaats. Ook wordt het milieu verontreinigd. Dat concludeert de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) in een maandag gepubliceerd rapport.
Helft kobalt uit Congo
De helft van al het kobalt komt uit mijnen in de Democratische Republiek Congo. Volgens SOMO, dat in Congo onderzoek deed, komen drinkwatervervuiling en gedwongen verhuizingen daar als gevolg van kobaltwinning vaak voor. Tin, kobalt en stukjes goud voor de miljoenen smartphones zouden nog altijd onder slechte omstandigheden uit mijnen gehaald worden. Bij de winning worden giftige stoffen gebruikt, waartegen onvoldoende bescherming blijkt uit het onderzoek.
Bijeenkomst ministerie van buitenlandse zaken
Onder leiding van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken moeten maatschappelijke organisaties, elektronicabedrijven en beleidsmakers deze week tot concrete ingrepen komen. SOMO roept elektronicabedrijven die kobalt uit Congo gebruiken op hun verantwoordelijkheid te nemen. Dinsdag bespreken maatschappelijke organisaties, elektronicabedrijven en beleidsmakers de problemen rond de winning van mineralen, zoals kobalt, op de bijeenkomst op het ministerie van Buitenlandse Zaken.