Woensdag 4 juni hebben Econcern en Eneco Nederland’s grootste offshore windpark geopend. Bij deze feestelijke gelegenheid is het windpark (voorheen genaamd Q7) gedoopt tot: “Prinses Amaliawindpark”, naar Prinses Catharina-Amalia, de oudste dochter van Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima. Deze schoonste elektriciteitscentrale levert zo’n 435 GWh aan stroom, genoeg om 125.000 Nederlandse huishoudens van duurzame elektriciteit te voorzien.
Jeroen de Haas, bestuursvoorzitter van Eneco: “Voor Eneco is de realisatie van dit windpark een belangrijke mijlpaal in onze duurzame strategie. De komende jaren gaat Eneco fors investeren in duurzame energie waarbij een aanzienlijk deel naar wind op zee gaat. Voor Nederland is het Prinses Amaliawindpark een goede stap naar de 6.000 MW wind op de Noordzee die een substantiële bijdrage moet gaan leveren aan het realiseren van de Nederlandse energie- en klimaatdoelstellingen.”
Ad van Wijk, bestuursvoorzitter Econcern: “Wij hebben een heldere strategie: we bouwen ieder jaar een nieuw windpark op zee. De opening van dit park is een mooie start. En natuurlijk is wind op zee niet de enige winnende techniek, de zee biedt nog veel meer mogelijkheden om energie op te wekken. Met gebruik van 9% van de Noordzee, kunnen we alle omringende landen van schone stroom voorzien. Hiermee leveren we een bijdrage aan het realiseren van onze missie: een duurzame energievoorziening voor iedereen.”
Over Prinses Amaliawindpark
De 60 windturbines van elk 2 MW staan 23 kilometer uit de kust in blok Q7 ter hoogte van IJmuiden in een waterdiepte van 19 tot 24 meter. Prinses Amaliawindpark is daarmee wereldwijd het grootste windpark “buiten de 12 mijlszone” dat het verst uit de kust en in het diepste water is gebouwd. Per jaar levert het windpark zo’n 435 GWh aan elektriciteit, voldoende om 125.000 Nederlandse huishoudens van duurzame stroom te voorzien en de uitstoot van 225.000 ton CO2 te vermijden.
Prinses Amaliawindpark is het eerste offshore windpark op basis van een zogenoemde ‘non recourse’ projectfinanciering. Dit houdt in dat de betrokken banken, Rabobank, Dexia, BNP Paribas, erop vertrouwen dat met de inkomsten uit het windpark de rente- en afbetalingen volledig gedekt kunnen worden, zonder dat de aandeelhouders aanvullende garanties hoeven te geven. Dit is een belangrijke mijlpaal in de wereldwijde ontwikkeling van offshore windparken.