Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Weidevogels geplaagd door predatie

19 mei 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
K5II0002© Rob Buiter
Het broedseizoen voor grutto, scholekster, tureluur en kievit is weer in volle gang. Maar daarmee lijkt het lopend buffet voor vos, steenmarter, kraai en kiekendief ook weer geopend. Net als de afgelopen twee voorjaren, zien de weidevogelonderzoekers van de Rijksuniversiteit in Groningen veel eieren en kuikens in hun onderzoeksgebied in Súdwest Fryslân verdwijnen in de magen van ‘predatoren’.

Normaal

Normaal kan een gezonde populatie weidevogels dat wel hebben; predatie hoort erbij. Maar nu de populaties van de meeste weidevogels zo enorm onder druk staan door de intensivering van de landbouw, hakt ook deze ‘normale’ predatie er extra hard in. 

Stroomdraad

Bij wijze van experiment hebben de onderzoekers een stuk van een kleine veertig hectare weiland omheind met maar liefst zeven kilometer (!) schrikdraad. De eerste resultaten lijken aan te tonen dat dieren als de vos daarmee inderdaad buiten het gebied worden gehouden. ‘We voorkomen daarmee dat het hele gebied in één nacht van alle eieren wordt ontdaan’, zegt onderzoeker Rutger Diertens. ‘Maar bijvoorbeeld verwilderde katten komen nog steeds het gebied in, tussen de draden door. En ook steenmarters trekken zich niets van de draden aan, net zo min als vliegende predatoren als kraai en kiekendief.
Rutger Diertens

© Rob Buiter

Meer over:

predatie, weidevogel

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

MarianClaasen
MarianClaasen19 mei 2017 - 18:53

Moraal van het verhaal: neem de hoofdoorzaak voor de dramatische achteruitgang van de weidevogels weg en dat is de intensieve landbouw.