Het broedseizoen voor grutto, scholekster, tureluur en kievit is weer in volle gang. Maar daarmee lijkt het lopend buffet voor vos, steenmarter, kraai en kiekendief ook weer geopend. Net als de afgelopen twee voorjaren, zien de weidevogelonderzoekers van de Rijksuniversiteit in Groningen veel eieren en kuikens in hun onderzoeksgebied in Súdwest Fryslân verdwijnen in de magen van ‘predatoren’.
Normaal
Normaal kan een gezonde populatie weidevogels dat wel hebben; predatie hoort erbij. Maar nu de populaties van de meeste weidevogels zo enorm onder druk staan door de intensivering van de landbouw, hakt ook deze ‘normale’ predatie er extra hard in.
Stroomdraad
Bij wijze van experiment hebben de onderzoekers een stuk van een kleine veertig hectare weiland omheind met maar liefst zeven kilometer (!) schrikdraad. De eerste resultaten lijken aan te tonen dat dieren als de vos daarmee inderdaad buiten het gebied worden gehouden. ‘We voorkomen daarmee dat het hele gebied in één nacht van alle eieren wordt ontdaan’, zegt onderzoeker Rutger Diertens. ‘Maar bijvoorbeeld verwilderde katten komen nog steeds het gebied in, tussen de draden door. En ook steenmarters trekken zich niets van de draden aan, net zo min als vliegende predatoren als kraai en kiekendief.