Sinds februari 2015 is Praxis als eerste in de doe-het-zelf branche gestopt met de verkoop van onkruidbestrijdingsmiddelen gebaseerd op glyfosaat vanuit al zijn 141 winkels. Door te stoppen met de verkoop van deze producten, zet Praxis een eerste stap in een zesjarenplan, dat de doe-het-zelf keten voor zichzelf heeft opgesteld op het gebied van onkruidbestrijding en gewasbescherming. Binnen zes jaar wil Praxis dat alle planten in alle winkels vrij zijn van stoffen die schadelijk zijn voor bijen, vlinders en overige insecten. Aan klanten worden er vanaf heden biologische alternatieven aangeboden.
Impact op bijen en vlinders
In april 2014 publiceerde Greenpeace
een rapport
over gewasbeschermingsmiddelen die zijn aangetroffen in planten bij verschillende retailers in Nederland en de impact daarvan op bijen, vlinders en andere insecten. Op basis hiervan heeft Praxis haar beleid op het gebied van onkruidbestrijding en gewasbescherming aangescherpt. Praxis is ook met Greenpeace in gesprek gegaan om het nieuwe beleid toe te lichten.
Als eerste stap binnen dit nieuwe beleid heeft Praxis besloten strikte eisen op te stellen voor zijn plantenleveranciers en de verkoop te stoppen van glyfosaat bevattende onkruidbestrijdingsmiddelen die schadelijk zijn voor mens en milieu. In de praktijk houdt dit in dat er achttien artikelen verdwijnen uit de schappen van de 141 winkels. Hieronder vallen tevens alle Roundup producten. Daarmee streeft Praxis ernaar een bijdrage te leveren aan een gezondere leefomgeving voor de genoemde insecten. De winkelketen wil een duidelijk statement afgeven en hoopt daarmee als voorloper een voorbeeld te zijn binnen de tuin- en doe-het-zelf branche.
Smerig spul
Greenpeace reageert positief op het bericht. ‘Dit is heel goed nieuws”, reageert Kodde. “Glyfosaat -onkruidverdelgers zoals Roundup van Monsanto- is ontzettend smerig spul. Het wordt in verband gebracht met onder meer de ziekte van Parkinson. Mensen gebruiken het in de tuin waardoor het water vervuild raakt.’
Bijen
Praxis stopt ook met het gebruik van voor bijen schadelijke bestrijdingsmiddelen in de productie van hun sierplanten, net zoals Intratuin vorig jaar aankondigde. Kodde: ‘We roepen andere tuincentra en bouwmarkten op het goede voorbeeld te volgen en te stoppen met de verkoop van giftige planten. Nederlandse akkers en tuinen worden echter pas ècht veilig en schoon voor bijen door een verbod op pesticides, zoals neonicotinoïden, door staatssecretaris Dijksma van landbouw. De Tweede Kamer heeft daar een motie voor aangenomen, maar die heeft ze nog steeds niet uitgevoerd.’