Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Prachtbeer waait richting Nederland door zuidelijke wind

  •    •  
27-10-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
6085 keer bekeken
  •  
Prachtbeer---Arnold-Wijker

Prachtbeer

© Fotograaf Arnold Wijker

Een vrije zwartrood gestippelde vlinder kan de aankomende weken worden gezien in Nederland. Er zijn al een aantal exemplaren gemeld op Waarneming.nl en dat is opmerkelijk veel. De prachtbeer, zo heet deze soort, is een trekvlinder uit Afrika en Zuidelijk Europa, die maar zeer zelden in ons land wordt aangetroffen. 

Door een aanhoudende zuidelijke wind komen trekvlinders uit Zuid Europa en zelfs Afrika onze kant op. Het is dan ook goed opletten de komende tijd, want de kans op een prachtbeer wordt daardoor steeds groter. De voorspelling is dat deze wind ook nog een aantal weken aanhoudt.

Meld de prachtbeer

De prachtbeer is een zeer zeldzame trekvlinder die in 2006 voor het eerst in Nederland is gezien. In dat jaar waren er vier waarnemingen van deze kleurrijke beer. De volgende waarnemingen waren: 2011 , 2017, 2018 en in 2020 en 2021 en dat waren er nooit meer dan drie exemplaren. Dit jaar staat de teller op 25 oktober al op de veertien waarnemingen! Dat gaat de komende weken alleen meer worden. 

Prachtbeer---Twan-Teunissen

Prachtbeer

© Fotograaf Twan Teunissen

De Vlinderstichting hoopt op nog meer waarnemingen. Als je een prachtbeer tegenkomt, meld deze dan via de bekende portals zoals Waarneming.nl of Telmee

Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting

Bron: Nature Today

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.