Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Poznan en de venen

  •  
05-12-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Tijdens de klimaatconferentie die nu in Poznan wordt gehouden, wordt een grote CO2-uitstoter nog steeds niet serieus genomen. Circa 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot komt uit het veen. Ook de Nederlandse veengebieden doen daar aan mee. Op veenbezoek met Wijnand Duyvendak.
Veen bestaat uithonderden of duizenden jaren oude plantenresten die onder water nauwelijks afbreken. Maar als het waterpeil kunstmatig verlaagd wordt  en het dode veen (zeg maar: de turf) in contact komt met de lucht dan begint een snel afbraakproces waarbij enorme hoeveelheden broeikasgas vrijkomen.
Tijdens de vorige klimaatconferentie (Bali, 2007) was het bijna gelukt om de veen-uitstoot ook aan te pakken, maar om politieke redenen ging dat niet door. Brazilië was bang dat de miljoenen die nodig zijn om het veenprobleem aan te pakken, ten koste zouden gaan van de uitgaven voor bosherstel. Dus werd door Braziliaanse politici druk uitgeoefend en verdween het veen van de agenda. Klimaatdeskundigen hopen dat het komende week in Poznan wél lukt.
Marcel Silvius van Wetlands International en onze Poznan-watcher Wijnand Duyvendak hebben in het veengebied bij Tienhoven (Utr.) een veenboring gedaan. Vlak voor hun vertrek naar Poznan.
(foto: Wetlands International, Sander Carpaij)
Bezoek de (Engelstalige) website van Wetlands International voor meer informatie (U vindt daar ook uitgebreide rapporten die in Poznan worden besproken.)
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor