Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Populaties Indische zeekoe nu op Rode Lijst als ernstig bedreigd

  •  
10-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
105 keer bekeken
  •  
zeekoe

© Zeekoe - Bron Pixabay

Ambitieuze afspraken op de biodiversiteitstop in Montreal zijn dus noodzakelijk, zegt natuurbeschermingsexpert Sander van Andel van de IUCN. "Alleen zo kunnen we het leven op aarde beschermen en de instorting van onze samenlevingen voorkomen." Ook zuilkoraal - dat ook in Caribisch Nederland voorkomt - en 44 procent van alle zeeoren wordt volgens de update van de IUCN inmiddels ernstig bedreigd.

Indische zeekoeien

Zeker in Oost-Afrika zijn er nog maar weinig volwassen Indische zeekoeien over. Dit komt vaak door onbedoelde vangst in vistuig of door stroperij. Afgelopen zomer verklaarden Britse onderzoekers dat de doejong in Chinese kustwateren uitgestorven. Er waren te weinig exemplaren over om de soort daar in leven te houden. Hier werd als belangrijkste oorzaak genoemd dat de zeegrasbedden in het gebied verdwijnen.

De doejong behoort net als de lamantijn tot de zeekoeienfamilie. De zeezoogdieren zijn vegetariërs en worden vaak zachtaardig genoemd. Als ze volwassen zijn, wegen ze minstens 250 kilo.

Op de biodiversiteitstop is het voor natuurorganisaties van groot belang dat de beschermde natuur wordt uitgebreid. In Montreal ligt een voorstel op tafel om in 2030 minimaal 30 procent van het land en zoetwatergebieden én 30 procent van de wereldzeeën een beschermde status te geven. Op Nederlandse schaal is dat een gebied ter grootte van de provincie Utrecht.

Bron: ANP

Meer over:

zeekoe
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.