Poolreizigster Bernice Notenboom heeft samen met haar expeditiegenoten de geografische Noordpool bereikt. In vijftien dagen zijn ze van de 88-ste naar de 90-ste breedtegraad geskied met zwaarbeladen sledes. De omstandigheden waren woensdag gunstig met -21 graden Celsius, zodat er zelfs een eindsprint ingezet kon worden.
Zorgen om Noordpoolijs
Samen met haar expeditiegenoten Martin Hartley en Ann Daniels is Bernice Notenboom in het gebied om onderzoek te doen. Notenboom is tevreden over het verloop van de expeditie tot nu toe, maar is bezorgd om de staat van het Noordpoolijs. “Veel oud ijs is verdwenen, we zien vooral eenjarig ijs. Er is meer sneeuw, dat eerder smelt dan ijs. Ook het ijs verdwijnt daardoor in een gevaarlijk tempo.”
Sneeuwmetingen
Het team van Notenboom ondersteunt het arctisch onderzoek van NASA en ESA met 1250 metingen van sneeuwlagen. Met satellieten en vliegtuigen kunnen momenteel zeer gedetailleerde beelden van de Noordpool maken, maar de apparatuur is niet in staat om zachte sneeuwlagen van hard ijs te onderscheiden. Dankzij de gelijktijdige metingen vanuit de lucht en vanaf het ijs kan de ESA zijn satellieten beter afstellen en zo de ijsdata nauwkeuriger maken.
March for Science
Wereldwijd gaan op zaterdag 22 april wetenschappers en niet-wetenschappers de straat op om aandacht te vragen voor onafhankelijke wetenschap. Een brede groep van internationale wetenschappers roept op deze dag ook op om feiten en cijfers uit de klimaatwetenschap te respecteren en er naar te handelen. Aanstaande zaterdag op Earth Day wil Bernice het vaandel van March For Science op de Noordpool uitrollen om deze oproep te steunen.
Voor meer informatie,
beluister
het gesprek dat Vroege Vogels Radio met Notenboom voerde aan het begin van haar expeditie.