Wetenschappers hebben op het Indonesische eiland Sumbawa sporen ontdekt van een beschaving die in 1815 in een klap is vernietigd door een zeer krachtige vulkaanuitbarsting. In het gebied zijn de eerste opgravingen gedaan, meldde de BBC dinsdag.
,,Mogelijk is Tambora het Pompeii van het Oosten en het kan van groot cultureel belang zijn'', aldus professor Haraldur Sigurdsson van de Amerikaanse Universiteit van Rhode Islands. Pompeii was in de oudheid een stad van rond 20.000 inwoners. Het werd in 79 bedolven onder een dikke laag as door een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius. Volgens Sigurdsson is Tambora net als Pompeii een tijdscapsule met een schat aan informatie.
De uitbarsting van de Indonesische vulkaan Tambora in april 1815 was voorzover bekend de grootste in de geschiedenis van de mensheid. As en vulkanisch gesteente werden 44 kilometer de lucht in geslingerd en kwamen tot 1500 kilometer verder neer. Zeker 90.000 mensen kwamen om.
De verloren gegane beschaving op Sumbawa is beschreven door Nederlandse en Britse ontdekkingsreizigers die het eiland rond 1800 hebben aangedaan. Ze maakten melding van een taal die in geen enkel opzicht leek op op de talen die op omliggende eilanden werden gesproken. De bewoners van Sumbawa waren vermoedelijk afkomstig uit het gebied wat nu Vietnam en Cambodja heet. De taal verdween omdat de plaats van de omgekomen bevolking werd ingenomen door groepen mensen van andere eilanden.
De uitbarsting van de Tambora had ook grote gevolgen voor de rest van de wereld. Vooral de omliggende eilanden Bali en Lombok werden getroffen door hevige asregens. Daardoor werd op deze eilanden de oogst grotendeels vernietigd en brak hongersnood uit.
Recente studies tonen aan dat de gevolgen zelfs nog groter waren. De vulkaanuitbarsting beïnvloedde het weer wereldwijd met hongersnoden door mislukte oogsten tot in Europa.