Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Poetsende velduil in de schemering | Zelf Geschoten

  •  
23-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3602 keer bekeken
  •  

“Deze poetsende velduil heb ik kunnen filmen bij een kwelder in Friesland,” schrijft filmer Remco Been. De velduil is een vogel die op open terrein voorkomt, bij voorkeur in moerassige gebieden en venen. Het zijn zwervers en soms leggen ze enorme afstanden af. Als broedvogel is de velduil zeldzaam geworden in Nederland, hoewel er in de winter soms kleine invasies komen vanuit Noord-Europa.

Van alle Nederlandse uilen is de velduil een van de meest bijzondere. Het ene jaar zie je ze bijna nergens, en een volgend jaar, wanneer er toevallig veel muizen zijn, duiken de velduilen ineens met tientallen tegelijk op.

Op de maïsakker

Middenin een maïsakker in de gemeente Berkelland zit nog een velduil zich te poetsen. De veren van de uil zijn aan de onderkant nog nat van het jagen op muizen in het gras. Gefilmd door Art Wittingen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.