Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Poetsende ransuil | Zelf Geschoten

  •  
01-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2424 keer bekeken
  •  

Leon van den Oetelaar legt deze ransuil mooi vast die op zijn roestplek in een dennenboom zijn veren zit te poetsen. Om ze in goede conditie te houden verwijdert de uil regelmatig stof, vuil en parasieten uit zijn veren. Aan het einde van het filmpje gaat hij weer naar de slaapstand met oogjes dicht, snaveltje toe en oorpluimpjes omhoog!

Niet te verwarren met...

De ransuil wordt soms verward met de bosuil. Het verschil met de bosuil is dat de ransuil iets kleiner is en slanker oogt dan de bosuil. Opvallend zijn de lange, vaak omhooggerichte oorpluimen en de oranjegele ogen. Hij komt voor in diverse landschapstypen waar open veld aanwezig is met voldoende veldmuizen. ’s Winters verzamelen ransuilen zich in groepen, vlak bij gunstige voedselgebieden.

"Door veelvuldig met hun kop te bewegen en te draaien, leren jonge ransuilen geluiden herkennen én waar het geluid vandaan komt. Zo ontwikkelen ze hun jachttechnieken voor een later moment", aldus Marion van Rinsum, die deze dansende ransuil vastlegde:

Meer over:

poetsen, ransuil
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.