Poelen voor ernstig bedreigde knoflookpad
• 04-03-2004
• leestijd 2 minuten
Het leefgebied van de zeldzame knoflookpad in het
Keversbroek
is met de uitbreiding van twee amfibieënpoelen vergroot. De knoflookpad is de meest bedreigde amfibie van Nederland.
Alarmerende situatie
Vijf jaar geleden liet de provincie Limburg ruim zeventig wateren onderzoeken. De provincie wilde weten in welke hoeveelheden de knoflookpad nog in Limburg voorkwam. De situatie bleek alarmerend. De pad bleek nog maar op zes plekken in Limburg voor te komen en plantte zich nog slechts op twee plaatsen voort. IKL (Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg) en Natuurmonumenten herstellen en graven daarom poelen. De knoflookpad heeft, net als andere kikkers en padden, water nodig om eieren af te zetten.
Voortplantingsplaats voor knoflookpad en kamsalamander
De poelen in het 73 hectare grote Keversbroek waren door achterstallig onderhoud volledig dichtgegroeid. Ze zijn uitgebaggerd en het oppervlakte is vergroot tot 20 bij 20 meter. Met grond uit de poelen is een zandwal gecreëerd die de knoflookpad als winterverblijf kan gebruiken. Waarschijnlijk zullen de poelen geschikt zijn als voortplantingsplaats voor de knoflookpad en de kamsalamander.
Knoflookpad
De knoflookpad leeft op de hogere zandgronden in Nederland en kan alleen in de wat voedselrijkere en niet te zure milieus leven. De wateren waar de knoflookpad zich het beste kan voortplanten moeten visvrij, helder en voedselrijk zijn met een zuurgraad hoger dan zes. Na de voortplantingstijd gaat de pad weer naar het omliggende gebied om te eten, schuilen en overwinteren. De knoflookpad is met maximaal zeven centimeter de kleinste pad van Nederland. Hij dankt zijn naam aan de knoflookachtige geur die hij afscheidt als er gevaar dreigt.