Vroege Vogels

Kaalslag door Staatsbosbeheer?

  •    •  
08-02-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
945 keer bekeken
  •  
FritsvanBeusekom

© Frits van Beusekom, oud-directeur natuurbeheer van Staatsbosbeheer. Foto: Henny Radstaak

Oud-directeur natuurbehoud Frits van Beusekom van Staatsbosbeheer heeft ernstige kritiek op het huidige kapbeleid van die organisatie. Staatsbosbeheer zou volgens hem roofbouw plegen door op te grote schaal bossen kaal te kappen. Dat zou ingegeven worden door het feit dat Staatsbosbeheer sinds het beleid van staatssecretaris Bleker ‘zelf z’n broek moet ophouden’. De organisatie is volgens hem te ‘productiegedreven’ geworden en heeft steeds minder oog voor de natuur.
Achtenzeventig jaar is ie, al lang gepensioneerd, maar toch maakt hij zich als voormalig directeur Natuurbeheer bij Staatsbosbeheer ernstig zorgen over ‘zijn baby’. In de tijd van Frits van Beusekom was het juist de trend om bossen met rust te laten een af toe eens wat losse bomen in een bos te oogsten, het zogeheten dunnen. Daarom gaat kaalkap, zoals het in bosbouwtermen heet, hem aan het hart. En naar eigen zeggen is hij niet de enige die zich drukmaakt. Ook andere bosbouwers en het publiek maken zich zorgen om het beleid van Staatsbosbeheer. 
Volgens Van Beusekom, die de toestand van de bossen op en rond de Amerongse Berg, op de Utrechtse Heuvelrug, nauwlettend in de gaten houdt, is de bodem op de gekapte percelen bos daar ecologisch dood. “Daar vind je geen vogels en vlinders meer”, zegt Van Beusekom, “dat kan toch niet het beleid zijn van een natuurorganisatie”. Staatsbosbeheer zelf vindt dat hun oud-directeur onzin verkoopt.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

Millscorner
Millscorner14 feb. 2023 - 23:39

Bomen zijn er om water vast te houden en de grond te zuiveren, in het land waar water een belangrijke rol speelt, is juist stabilisatie en vast houden van groot belang. Door al het gekap komt niet alleen water stabilisatie in gevaar maar ook de water win gebieden zoals in heumensoord bij Groesbeek. Het schijnt dat er eerts weer een flinke ramp moet gebeuren voordat de geldwolven wakker worden

Millscorner
Millscorner30 jan. 2023 - 16:30

Kaalslag ook in Malden-Molenhoek/Groesbeek Vrachtwagens vol worden eruit gehaald. En de methode is met een soort tank alles wat ervoorkomt plat te malen. Geen onderscheid tussen oude en nieuwe bomen. Schuilplaats voor herten is zo weg, en zeldzame volgels die langzaam terug kwamen zullen we niet meer zien. Totaal geen beleid maar leegroof

Henk de Vree
Henk de Vree24 apr. 2021 - 12:59

Intussen gaat de kaalslag gestaag door hier in Drenthe (Westerveld) waar ik woon. Omvorming bos naar heide. Revitalisering heet het, of is het gewoon voor de biomassa. Daarbovenop wordt het aantal MTB-routes uitgebreid, waarvoor ook stukjes bos worden gekapt. Alle betrokken partijen hebben ermee ingestemd. Heeft het überhaupt wel zin om je stem nog te laten horen ?

Wandelen-in-het-bos
Wandelen-in-het-bos13 feb. 2019 - 8:10

Ik ben het ook eens met dhr. Van Beusekom. Je ziet overal grote stukken "kaalkap". Ook gewone bossen waar spechten steeds minder oude bomen tot hun beschikking hebben (om maar even een vogel te noemen). Dus SBB....minder kaalslag en meer bosbeheer!

bomendromer
bomendromer12 feb. 2019 - 12:21

Ik ben het van harte eens met meneer van Beusekom. Hier rond Nijmegen en in Malden Groesbeek wordt elk jaar weer vreselijk huisgehouden. Er blijft niks over waar een dier kan schuilen en ik heb vaak gezien: bos uitgedund, storm erdoor heen en nog meer bomen om, wat niet bedoeld was. Wel weer fijn om te verpatsen door Staatbosbeheer.Laat in hemelsnaam meer bomen groeien, ook de leuke scheve. We hebben ze nodig, net als andere dieren.

helma geheniau
helma geheniau11 feb. 2019 - 17:27

De heer van Beusekom heeft groot gelijk en is een man naar mijn hart; die werkelijk houdt van bossen, landschap, insecten, vogels etc.In tegendeel tot SBB die overal in Nederland ontbost om zogenaamd te "verjongen" en landschap "transparant te maken". Een gedachtekronkel die ook door veel gemeenten wordt gehanteerd om geen of nauwelijks onderhoud meer te hoeven plegen....Hoe meer bomen wij nodig hebben hoe meer SBB er kapt. Geld geld, daar draait het altijd om, en dat is in ons overvolle land een grof schandaal. Al vele jaren is SBB bezig ons land te ontbossen.Ik houd mijn hart vast voor een klein stukje jong bos hier onder Schiphol, het "Venneperhout", want.... daarvan is Staatsbosbeheer" de eigenaar. Het is een organisatie met de verkeerde naam. "Beheer" is wat anders dan "Ontbeer", want dat gaan we spoedig voelen: het gemis van grotere hectaren volwassen bomen en bossen. Tot verdriet van heel, heel veel Nederlanders.

silvester
silvester11 feb. 2019 - 14:03

Ik ken Frits goed en hij heeft onze natuurvereniging in Den Haag heel goed geholpen in het uur des gevaars. Hij is uiterst capabel op het gebied van bosbeheer en ecologie. Ik hoorde het antwoord van SBB, dat was wat genuanceerder dan alleen maar 'onzin' gelukkig. Nu zegt SBB dat ze graag praten met Van Beusekom, maar nee, dat is te vrijblijvend! Ze moeten hem voor een gesprek uitnodigen waar Vroege Vogels ook voor wordt uitgenodigd. dat is zaken doen, niet een luchtbalonnetje.. Ik dring er op aan dat Vroege Vogels het initiatief neemt tot dat gesprek

MarianClaasen
MarianClaasen8 feb. 2019 - 18:03

Helemaal eens met meneer Van Beusekom. En SBB is niet de enige die zo met de natuur omgaat. De ontbossing in Nederland gaat maar door en dat in een tijd dat we elke gezonde boom zouden moeten koesteren. Bomen slaan fijnstof en CO2 op en zijn waardevolle organismen, kleine biotopen eigenlijk. De bomen wandelen ook niet uit zichzelf het bos uit maar worden met groot materieel gekapt en afgevoerd,  nog meer nodeloze CO2 uitstoot en verstoring van de bodem en de omliggende natuur (planten en dieren). 

gerriek
gerriek8 feb. 2019 - 13:44

Ben het volledig met hr van Beusekom eens.  Koningrijk SBB heeft totaal geen empatie met vogels, maar ook niet voor andere natuurbeschermers.. Een voorbeeldje? oke eentje dan.  ANV drenthe heeft ten behoeve van Akkervogels tegen hoge kosten  struweel gepoot in een kansrijk akkervogelgebied. Echter, 250mtr verderop  zaagd/,knipt  SBB 300mtr struweel kaal. Hierin zaten populaties Geelgors, Groenling, Patrijs, en Fazant.  Zit er een idee achter ?.Wie het weet mag het zeggen!!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.