© Frits van Beusekom, oud-directeur natuurbeheer van Staatsbosbeheer. Foto: Henny Radstaak
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Bomen zijn er om water vast te houden en de grond te zuiveren, in het land waar water een belangrijke rol speelt, is juist stabilisatie en vast houden van groot belang. Door al het gekap komt niet alleen water stabilisatie in gevaar maar ook de water win gebieden zoals in heumensoord bij Groesbeek. Het schijnt dat er eerts weer een flinke ramp moet gebeuren voordat de geldwolven wakker worden
Kaalslag ook in Malden-Molenhoek/Groesbeek Vrachtwagens vol worden eruit gehaald. En de methode is met een soort tank alles wat ervoorkomt plat te malen. Geen onderscheid tussen oude en nieuwe bomen. Schuilplaats voor herten is zo weg, en zeldzame volgels die langzaam terug kwamen zullen we niet meer zien. Totaal geen beleid maar leegroof
Intussen gaat de kaalslag gestaag door hier in Drenthe (Westerveld) waar ik woon. Omvorming bos naar heide. Revitalisering heet het, of is het gewoon voor de biomassa. Daarbovenop wordt het aantal MTB-routes uitgebreid, waarvoor ook stukjes bos worden gekapt. Alle betrokken partijen hebben ermee ingestemd. Heeft het überhaupt wel zin om je stem nog te laten horen ?
Ik ben het ook eens met dhr. Van Beusekom. Je ziet overal grote stukken "kaalkap". Ook gewone bossen waar spechten steeds minder oude bomen tot hun beschikking hebben (om maar even een vogel te noemen). Dus SBB....minder kaalslag en meer bosbeheer!
Ik ben het van harte eens met meneer van Beusekom. Hier rond Nijmegen en in Malden Groesbeek wordt elk jaar weer vreselijk huisgehouden. Er blijft niks over waar een dier kan schuilen en ik heb vaak gezien: bos uitgedund, storm erdoor heen en nog meer bomen om, wat niet bedoeld was. Wel weer fijn om te verpatsen door Staatbosbeheer.Laat in hemelsnaam meer bomen groeien, ook de leuke scheve. We hebben ze nodig, net als andere dieren.
De heer van Beusekom heeft groot gelijk en is een man naar mijn hart; die werkelijk houdt van bossen, landschap, insecten, vogels etc.In tegendeel tot SBB die overal in Nederland ontbost om zogenaamd te "verjongen" en landschap "transparant te maken". Een gedachtekronkel die ook door veel gemeenten wordt gehanteerd om geen of nauwelijks onderhoud meer te hoeven plegen....Hoe meer bomen wij nodig hebben hoe meer SBB er kapt. Geld geld, daar draait het altijd om, en dat is in ons overvolle land een grof schandaal. Al vele jaren is SBB bezig ons land te ontbossen.Ik houd mijn hart vast voor een klein stukje jong bos hier onder Schiphol, het "Venneperhout", want.... daarvan is Staatsbosbeheer" de eigenaar. Het is een organisatie met de verkeerde naam. "Beheer" is wat anders dan "Ontbeer", want dat gaan we spoedig voelen: het gemis van grotere hectaren volwassen bomen en bossen. Tot verdriet van heel, heel veel Nederlanders.
Ik ken Frits goed en hij heeft onze natuurvereniging in Den Haag heel goed geholpen in het uur des gevaars. Hij is uiterst capabel op het gebied van bosbeheer en ecologie. Ik hoorde het antwoord van SBB, dat was wat genuanceerder dan alleen maar 'onzin' gelukkig. Nu zegt SBB dat ze graag praten met Van Beusekom, maar nee, dat is te vrijblijvend! Ze moeten hem voor een gesprek uitnodigen waar Vroege Vogels ook voor wordt uitgenodigd. dat is zaken doen, niet een luchtbalonnetje.. Ik dring er op aan dat Vroege Vogels het initiatief neemt tot dat gesprek
Helemaal eens met meneer Van Beusekom. En SBB is niet de enige die zo met de natuur omgaat. De ontbossing in Nederland gaat maar door en dat in een tijd dat we elke gezonde boom zouden moeten koesteren. Bomen slaan fijnstof en CO2 op en zijn waardevolle organismen, kleine biotopen eigenlijk. De bomen wandelen ook niet uit zichzelf het bos uit maar worden met groot materieel gekapt en afgevoerd, nog meer nodeloze CO2 uitstoot en verstoring van de bodem en de omliggende natuur (planten en dieren).
Ben het volledig met hr van Beusekom eens. Koningrijk SBB heeft totaal geen empatie met vogels, maar ook niet voor andere natuurbeschermers.. Een voorbeeldje? oke eentje dan. ANV drenthe heeft ten behoeve van Akkervogels tegen hoge kosten struweel gepoot in een kansrijk akkervogelgebied. Echter, 250mtr verderop zaagd/,knipt SBB 300mtr struweel kaal. Hierin zaten populaties Geelgors, Groenling, Patrijs, en Fazant. Zit er een idee achter ?.Wie het weet mag het zeggen!!
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.