Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Pleegakker voor bedreigde planten

  •  
05-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
pleegakker voor bedreigde planten

© Rob Buiter

Veel bedreigde planten zijn afhankelijk van akkers van boeren. Maar door de intensivering van de landbouw in de afgelopen decennia, hebben die planten op moderne akkers niet veel kans meer. Zelfs de 'doodgewone' korenbloem en klaproos zijn al een zeldzaamheid geworden op het boerenland. Met zogeheten pleegakkers' probeert adviesbureau Natuurbalans deze planten voor uitsterven te behoeden.
Peter Verbeek en zijn collega's van Natuurbalans verzamelen op alle denkbare plekken zaden van bedreigde akkerplanten als korensla, akkerandoorn, akkerleeuwenbek of handjesereprijs. In totaal gaat het om een kleine honderd bedreigde akkerplanten. Die zaaien ze uit op de pleegakkers, waar ze zich ongestoord kunnen vermeerderen. De zaden die de onderzoekers vervolgens oogsten van hun pleegakkers worden weer uitgezaaid op natuurakkers van terreinbeherende organisaties als de provinciale landschapen of natuurmonumenten. "Door jarenlange onkruidbestrijding op het boerenland, zijn de akkerplanten hard achteruit gegaan", zegt Peter Verbeek. Zelfs wanneer een boerenakker dan wordt overgenomen door een natuurorganisatie en het land vanaf dat moment extensief wordt beheerd, keren de bedreigde planten niet zomaar terug. Je moet ze echt een handje helpen, bijvoorbeeld met zaden van onze pleegakkers."

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.