De spin van het jaar 2017 is Nuctenea umbratica. De platte wielwebspin werd door deskundigen uit 26 Europese landen gekozen en onttroont de Kegelspin.
Nachtdier
De platte wielwebspin is een vrij algemene soort. Hij behoort de grote groep van wielwebspinnen, net als de bekend kruisspin. Toch kennen maar weinig mensen deze platte wielwebspin omdat hij vooral 's nachts actief is. Overdag houdt de spin zich verborgen in spleten onder een raamkozijn of schutting. Het lijf is wat afgeplat zodat hij gemakkelijk weg kan kruipen. Gedurende de dag verbindt de spin zich met een signaaldraad met het midden van zijn web. 's Nachts zit de spin in zijn web.
Herkenning
De spin heeft een donkergrijs tot zwarte kleur met lichte randjes rond de bladfiguur op het achterlijf. Zoals bij veel wielwebspinnen heeft ook deze spin op de buikzijde van het achterlijf twee witte vlekken. Deze zijn ook 's nachts goed te zien. Het web van de spin is opvallend grootmazig. Waarschijnlijk is het zo gebouwd om wat grotere nachtvlinders te kunnen vangen. In Nederland kan de soort nauwelijks met een andere soort worden verward. De platte vorm, donkere kleur, het wijdmazige web en nachtelijk leefwijze zijn kenmerkend.
Jaarrond
Zoals bij de meeste wielwebspinnen is het mannetje een stukje kleiner dan het vrouwtje. Het mannetje kan zo'n 10 mm groot worden. Het vrouwtje wordt wel 15 mm, zeker in de tijd dat ze vol eieren zit. De volwassen vrouwtjes zijn ongeveer het hele jaar gemakkelijk te vinden. De mannetjes zie je vooral van augustus tot in november.
Oproep voor waarnemingen
De “Spin van het Jaar” is een project van de Europese Arachnologische Vereniging en is bedoeld om ieder jaar aandacht te vragen voor deze wat onbekende groep van dieren. Op deze manier worden er verspreidingsgegevens verzameld, zodat aan het eind van het jaar de soort beter op de kaart kan worden gezet. Het publiek kan bijdragen aan het vergroten van de kennis over de spin. Een beschrijving van de plaats waar een web wordt gezien levert inzicht in de eisen die deze soort aan zijn omgeving stelt, zoals hoogte en omvang van het web. Ook beschrijvingen van de prooi zijn zeer welkom.
Waarnemingen (plaats, datum, man/vrouw, bijzonderheden), liefst met foto, kunnen opgestuurd worden naar
Peter.vanhelsdingen@naturalis.nl