Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Plataan krijgt bypass

  •    •  
23-07-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3654 keer bekeken
  •  
tempImageVZCEzm

Ongeveer een jaar geleden vloog misschien wel de meest geliefde boom van Eindhoven in brand. Een ongeveer 275 jaar oude plataan stond in lichterlaaie, tot groot verdriet van omwonenden. Zij hebben samen met Stichting Wasven een succesvolle crowdfundingactie gestart. En nu wordt er een unieke reddingsoperatie verricht.

De gevlekte zuiderling

Een plataan komt van oorsprong vooral in het Middellandse Zeegebied voor, maar doet het bij ons in de steden ook erg goed. Omdat ze een kenmerkende gevlekte bast hebben, wordt de plataan in het Wasven 'de Gevlekte Zuiderling' genoemd. Nu krijgt de majestueuze boom een wel heel bijzonder uiterlijk: een meterslange slurf van zeil moet het leven van de oude boom redden.

Bypass

Het is een bekende methode, maar nog nooit bij zo'n grote plataan toegepast: ecoteren. Door middel van een lange slurf met substraat, wordt er een verbinding gelegd tussen het deel van de kroon dat niet verbrand is, en de wortels aan de onderkant. Door de boom als het ware onder de oksels te kietelen, moeten er nieuwe wortels ontstaan die de uitwisseling van voedingsstoffen tussen de kroon en de wortels onder de grond weer mogelijk maakt. Het kan wel een paar jaar duren voordat het duidelijk is of het ook werkt, maar tot die tijd zit er ook nog voeding in de boom opgeslagen. 

Meer over:

boom
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.