Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Plasticvervuiling door oliemaatschappijen onder de loep

  •  
29-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
279 keer bekeken
  •  
Plastic zee

© Bron: Pixabay

De Amerikaanse staat Californië start een groot onderzoek naar mogelijke plasticvervuiling door grote oliemaatschappijen. De olie-industrie zou "de mythe dat recycling het wereldwijde probleem met plastic op kan lossen" al decennia in stand houden, stelt de staat.

Creditcard aan plastic

"Genoeg is genoeg", zegt advocaat Rob Bonta namens Californië over de zaak die de eerste in zijn soort zou zijn. "De waarheid is dat het overgrote deel van alle plastic niet gerecycled kan worden", stelt Bonta. Slechts zo'n 9 procent van alle plastic kan worden hergebruikt, de rest wordt begraven, verbrand of belandt in het milieu.

Als gevolg daarvan consumeren mensen volgens Bonta wekelijks "een hoeveelheid plastic die gelijkstaat aan een creditcard". Dat gebeurt via het water dat we drinken, het voedsel dat we eten en de lucht die we inademen, aldus de advocaat. De staat wil onderzoeken of er door de olie-industrie in de afgelopen jaren wetten zijn overtreden.

Doofpot

In de jaren zeventig zou bij oliebedrijven al bekend zijn geweest dat recycling nooit economisch haalbaar kan worden. Ondanks dat zou er onverminderd plastic zijn geproduceerd. Als onderdeel van het grootschalige onderzoek is Exxon Mobil door de staat gedagvaard om vragen te beantwoorden over zijn rol in deze vermeende doofpotaffaire.

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar