Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Plasticvervuiling door oliemaatschappijen onder de loep

  •  
29-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
331 keer bekeken
  •  
Plastic zee

© Bron: Pixabay

De Amerikaanse staat Californië start een groot onderzoek naar mogelijke plasticvervuiling door grote oliemaatschappijen. De olie-industrie zou "de mythe dat recycling het wereldwijde probleem met plastic op kan lossen" al decennia in stand houden, stelt de staat.

Creditcard aan plastic

"Genoeg is genoeg", zegt advocaat Rob Bonta namens Californië over de zaak die de eerste in zijn soort zou zijn. "De waarheid is dat het overgrote deel van alle plastic niet gerecycled kan worden", stelt Bonta. Slechts zo'n 9 procent van alle plastic kan worden hergebruikt, de rest wordt begraven, verbrand of belandt in het milieu.

Als gevolg daarvan consumeren mensen volgens Bonta wekelijks "een hoeveelheid plastic die gelijkstaat aan een creditcard". Dat gebeurt via het water dat we drinken, het voedsel dat we eten en de lucht die we inademen, aldus de advocaat. De staat wil onderzoeken of er door de olie-industrie in de afgelopen jaren wetten zijn overtreden.

Doofpot

In de jaren zeventig zou bij oliebedrijven al bekend zijn geweest dat recycling nooit economisch haalbaar kan worden. Ondanks dat zou er onverminderd plastic zijn geproduceerd. Als onderdeel van het grootschalige onderzoek is Exxon Mobil door de staat gedagvaard om vragen te beantwoorden over zijn rol in deze vermeende doofpotaffaire.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.