Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Plastic Soup Surfer op de Theems

  •    •  
23-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
723 keer bekeken
  •  
Surfen op de Theems

Merijn Tinga surfend op de Theems

© Merijn Tinga

Na Nederland moet ook in Groot-Brittannië statiegeld komen op plastic flesjes en blikjes. Dat is althans het doel van Plastic Soup Surfer Merijn Tinga. 32 dagen lang reisde hij met zijn surfplank van Oslo naar Londen. Zijn board is gemaakt van gerecyclede materialen, schimmeldraden en zwerfflesjes uit de rivier de Theems. Deze week komt hij aan in de Britse hoofdstad. Daar ontmoet hij minister van staat Lord Benyon van het ministerie van Milieu en overhandigt hem berichten van voormalige milieuministers en staatssecretarissen, die goede ervaringen hebben met het invoeren van statiegeld. 

1800 km

In Nederland zit sinds 1 april statiegeld op blikjes. En al eerder was dat zo voor kleine plastic flesjes. Maar in Groot-Brittannië is dat nog niet zo. En daarom reisde Merijn Tinga de afgelopen weken naar Londen om te pleiten voor statiegeld op flesjes en blikjes. Zijn reis begon in Oslo, omdat veel Engels plastic juist in Noorwegen aanspoelt.

Zijn tocht van ruim 1800 kilometer duurde in totaal 32 dagen. Onderweg slaapt hij op de vaste wal onder zijn zeil. Met deze reis wil hij ook in kaart brengen welk plastic afval hij onderweg tegenkomt in de Noordzee. Tijdens eerdere surfreizen rond Scandinavië zag hij veel zwerfafval uit Groot-Brittannië drijven. ‘Noorwegen en Denemarken hebben al jaren statiegeld, maar zitten dus wel opgescheept met afval uit andere landen’, aldus Tinga.

Merijn Tinga Plastic Soup Surfer

Merijn Tinga Plastic Soup Surfer

© Merijn Tinga

Statiegeld

Nederland heeft sinds 1 april statiegeld (15 cent) op blikjes. Op meer dan 5000 locaties (o.a. supermarkten en treinstations) kan je ze inleveren. Volgens Milieu Centraal belandden voorheen jaarlijks zo’n 150 miljoen blikjes in het milieu, met alle gevolgen van dien. Uit een eerste inventarisatie van Dirk Groot (De Zwerfinator) heeft de invoering van statiegeld op blikjes nu al gezorgd voor een forse afname van het zwerfafval.

Het nieuwe systeem levert ook problemen op. De rijen voor de automaten zijn veel langer en ongeschikte blikjes worden vaak gedumpt. Apparaten hebben ook meer storingen.

statiegeld plastic flesje afval

Flesje

© FreeImages.com/Filippo Vicarelli

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.