Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Plastic deeltjes via wasmachine in water

  •  
09-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
139 keer bekeken
  •  
Kleding - Publiek domein

© Bron: Pixabay

Met het wassen van synthetische kleding vervuilen we de zeeën en oceanen. Dit blijkt uit jarenlang wetenschappelijk onderzoek dat deze week is gepresenteerd. Kledingvezels zitten niet alleen in het water, maar ook in ons voedsel en in de lucht.

Microplastic in voedsel

Eerder was al bekend dat microplastics uit cosmetica in ons water terechtkomen, maar uit dit onderzoek blijkt dat de plasticvervuiling door kledingvezels nog vele malen groter is. Deze vezels zijn teruggevonden in plankton, mosselen, zeezout en honing. Er zijn nu 1220 diersoorten gevonden die last hebben van de microplastics. De zeer kleine plastic deeltjes worden door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) beschouwt als een potentiële bedreiging voor de voedselveiligheid.

Deeltjes in de lucht

Ook in de lucht zijn de kledingvezels terug te vinden, zo blijkt uit een unieke meting in Parijs. Er werden twee tot 255 microvezels per dag per vierkante kilometer geteld, in het centrum twee keer zo veel als in een voorstad. 29 procent van de gevonden kledingvezels bestond gedeeltelijk of volledig uit plastic. Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation maakt zich zorgen: “De microplastics zouden chemicaliën af kunnen geven die onze celwanden kunnen passeren, bijvoorbeeld van de longen, en zo via de bloedbaan in het lichaam gaan circuleren. Microdeeltjes kunnen zodoende ook via de placenta ongeboren baby’s bereiken.”

Oplossingen

Er wordt op verschillende manieren naar oplossingen gezocht om verlies van vezels in de wasmachine tegen te gaan. Er is succesvol geëxperimenteerd met een coating van garnalen (chitosan) en planten (pectine). De Cora Ball is een bal die minuscule deeltjes uit het water in de wasmachine filtert. Een ander voorbeeld is de Guppy Friend , een wasmachinezak waar de microvezels in achter blijven. Maar volgens Westerbos moet het probleem bij de bron aangepakt worden. Kledingmerken zouden kleding moeten produceren van materiaal dat minder makkelijk uit elkaar valt.  Het gebruik van synthetische vezels in kleding is de afgelopen dertig jaar juist sterk gestegen.
Bron: Plastic Soup Foundation

Meer over:

plastic
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor