'Plastic afval in EU apart inleveren'
• 03-05-2006
• leestijd 2 minuten
Naast containers voor papier, glas en dergelijke moet ook een container komen voor plastic afval. Bepaalde fabrieken kunnen dat verwerken tot stoeptegels of zitbankjes.
,,We moeten dat idee nader uitwerken'', vindt Europarlementslid Hans Blokland (ChristenUnie). Hij is namens het Europees Parlement belast met de strategie tegen afval in de Europese Unie (EU). Woensdag overlegt hij over afval met de Europese Commissie.
Blokland denkt vooral aan schoon plastic, zoals verpakkingsmateriaal. Het gaat nu vooral via de vuilniszak naar de verbrandingsoven: daar zorgt het voor schadelijke stoffen in de lucht.
,,Discussie is nog of de consument het plastic moet scheiden of dat de vuilverwerker het ook later uit de afvalberg kan halen'', zei Blokland. Het plaatsen van containers voor plastic overal in de EU is volgens hem duurder dan verbranden.
Hij wil daarnaast het Nederlandse systeem voor tuin- en keukenafval uitbreiden naar de hele Europese Unie. De aardappelschillen en afgemaaid gras kunnen in compost worden omgezet. Veel andere EU-landen doen daar nog niets voor geregeld.
Blokland bestrijdt tegelijk Brusselse plannen om de inzameling van afgewerkte olie vrijer te maken. Nu wordt de olie verplicht opgewerkt tot bruikbare olie. De Europese Commissie wil echter ook verbranding toestaan. ,,Heel slecht voor het milieu'', vindt Blokland. ,,Gevaar is ook dat mensen geen olie meer inleveren, omdat ze het niet zinvol meer vinden voor het milieu''.
De Europarlementariër, die woensdag nog een akkoord met EU-landen presenteerde over recycling van batterijen, ziet in recente Brusselse voorstellen teleurstellend weinig actie om afval te voorkomen. Bepaalde producten kunnen bijvoorbeeld best minder verpakkingsmateriaal bevatten, vindt hij. ,,Pas kocht in een nieuwe gsm: een piepklein toestelletje, maar in een enorme doos met veel plastic. Dat kan toch anders?''
Om afval te voorkomen wil Blokland tevens kringloopwinkels een handje helpen. Die zorgen er immers voor dat hele kasten niet bij het vuilnis belanden. Een verlaagd btw-tarief voor kringloopwinkels zou al veel helpen, vermoedt hij. ,,De kringloopwinkels kunnen ook gekoppeld worden aan sociale werkplaatsen. Ze kunnen dan tegelijk kapotte dingen repareren. Een kapot broodrooster bijvoorbeeld moet je nu weggooien omdat reparatie te duur is.''
Blokland vindt dat de Europese Commissie in recente voorstellen neigt naar het opheffen van afvalregels. De Commissie wil inderdaad snoeien in de wetten voor bijvoorbeeld autowrakken en elektrische apparaten. ,,Vereenvoudigen is prima, maar afzwakken mag niet gebeuren'', stelt hij. ,,Vroeger vond je aan het eind van bospaadjes altijd wel een roestend autowrak. Nu niet meer. We willen toch niet terug naar die oude tijd vol rommel?''
De EU-afvalstrategie komt de komende twee maanden ter sprake in EU-vergaderingen. In oktober wil het Europees Parlement plenair een standpunt innemen.
Bron: ANP