Plastic afval als brandstof
• 28-11-2007
• leestijd 1 minuten
Plastic zakken, plastic verpakkingen, kabelhoezen of auto-onderdelen - het zijn allemaal materialen, die omgezet kunnen worden in diesel of verstokingsolie. Inplaats van op de vuilstort terecht te komen, kunnen zulke synthetische producten op oliebasis hun weg vinden naar de brandstoftank. Dit draagt niet alleen bij aan het verhelpen van de schaarste aan energiebronnen, maar lost tegelijkertijd het afvalprobleem op. Dat zegt het Zwitserse bedrijf Biotherm Technologie AG.
In een tijdperk van stijgende olieprijzen heeft Biotherm Technologie AG een proces ontwikkeld voor het produceren van brandstoffen uit afvalplastic of afvalolie. En dit is 25 cent per liter goedkoper dan de huidige prijzen voor diesel aan de pomp - een verschil dat groter wordt met elke stijging van de olieprijs.
"Dit proces is niet alleen aantrekkelijk voor publieke en private afvalverwerkers, maar ook menig industrieel bedrijf en vrachtvervoerder kan het toepassen om afvalskosten te verminderen en tegelijkertijd energie op te wekken - ofwel voor hun eigen wagenpark of om het te verkopen aan het benzinestation."
Europa produceert meer dan 20 miljoen ton aan plastic afval en 2,5 tonaan afvalolie per jaar, maar momenteel wordt slechts de helft ervan geëxploiteerd. De rest zou in brandstof omgezet kunnen worden. Het is voordelig voor iedereen: de fabrikant, het milieu en ten slotte voor autobestuurders en huiseigenaren, die aanzienlijk kunnen besparen op hun gas- en verwarmingskosten.
Bron: ANP