Plantenwortels die in de buurt komen van een genetisch ander individu of een verschillende soort, groeien sneller dan wortels die alleen omringd worden door wortels van hun eigen plant. Hans de Kroon, hoogleraar Experimentele Plantenecologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, zet het bewijs voor deze stelling op een rij in een Perspective, een overzichtsartikel dat verschijnt in het wetenschappelijk tijdschrift Science van 7 december 2007.
Water en voedingsstoffen zijn niet de enige factoren die groei stimuleren, een biodiverse omgeving speelt ook een rol. En een niet onbelangrijke, maakt Hans de Kroon in zijn overzichtsartikel in
Science
duidelijk. Doordat buurplanten de wortelgroei stimuleren, zijn planten volgens De Kroon in staat nieuwe delen van de bodem te exploreren en uiteindelijk beter te groeien. Recente resultaten uit landbouwkundig onderzoek aan mengteelten bevestigen deze hypothese.
Phytotron
In het Phytotron van de Radboud Universiteit Nijmegen, een groot buiten-laboratorium waar onderzoek aan wortels plaatsvindt, lopen experimenten om de voordelen van deze wortelprocessen verder te toetsen. In dit ‘wortellab’ kan het ondergrondse leven van de plant onder alle mogelijke condities in een semi-natuurlijke omgeving worden onderzocht. Afgelopen zomer zijn gegevens verzameld van een aantal in grasland voorkomende planten. Door te kijken naar hoe soorten elkaar beïnvloeden in hun wortelgroei probeert Hans de Kroon erachter te komen waarom een gevarieerde plantensamenstelling veel meer oplevert dan soorten afzonderlijk. Dat een diverse samenstelling leidt tot meer productie is een belangrijke maar nog onverklaarde functie van biodiversiteit.
‘How do roots interact? Plant roots recognize and respond to the identities of their neighbours’.
Hans de Kroon, Science, vol. 318, 7 december 2007.
Zie voor meer informatie
‘Phytrotron onthult het geheime leven der planten’ (artikel juni 2007)