Planten bloeien twee weken eerder dan normaal
• 25-03-2012
• leestijd 2 minuten
Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op zondag 25 maart 2012
. De zeer hoge temperaturen van de afgelopen dagen zorgen ervoor dat planten die nu in bloei komen zoals dotterbloem, bosanemoon en maarts viooltje zo’n twee weken eerder in bloei komen dan normaal. De vertraging die opgelopen is door de intense vorstperiode in februari wordt weer snel ingelopen.
Terugkijken
De lente is officieel begonnen. Tijd om terug te kijken op de eerste maanden van dit jaar. Wat heeft de winter ons gebracht? De winter begon erg zacht. Van begin december tot en met half januari lag de gemiddelde temperatuur op 6,6 graden Celsius. Dit is 0,4 graden hoger dan de gemiddelde temperatuur in een normale maart. Veel planten begonnen al te bloeien in december: sneeuwklokje, hazelaar, maar ook els en speenkruid. Sneeuwklokje bloeide gemiddeld op 13 januari, hazelaar op 11 januari. Beide zo’n drie weken eerder dan de afgelopen tien jaar en ruim een maand eerder dan ‘normaal’: de periode 1940 tot 1968. In januari kwamen daar ook al eerste bloeimeldingen bij van soorten als sleedoorn, klein hoefblad, gele kornoelje en dotterbloem. De natuur liep op dat moment ver voor op schema. Dat is met name duidelijk te zien aan sneeuwklokje en hazelaar die vooral voor de strenge vorstperiode bloeiden.
Strenge vorst
Eind januari tot half februari sloeg de winter toe met strenge vorst. De natuur werd even stil gezet. Bij De Natuurkalender zijn bij alle vroege planten in de eerste helft van februari gaten in de waarnemingen te zien. De voorsprong van de natuur werd daardoor sterk terug gebracht. De eerste gele kornoeljes bloeiden gemiddeld 26 februari, twee weken eerder dan normaal. De zwarte els 1 maart, maar drie dagen eerder dan normaal.
Zeer zacht
Daarna werd het weer zacht, de afgelopen week was het zelfs zeer zacht en pakte de natuur de draad op waar die was blijven liggen. Momenteel worden veel eerste bloeiwaarnemingen gemeld van speenkruid, gewone dotterbloem en maarts viooltje. De huidige ontwikkelingen liggen gemiddeld twee weken voor op de normaal. De door de vorstperiode opgegeven voorsprong wordt dus snel ingelopen. De komende weken stevenen we af op een top-drieplaats voor deze maartmaand en zal Nederland snel groener worden met de bladontplooiing van onder andere berken, meidoorns en witte paardenkastanjes. Door de extreem hoge temperaturen gaat de ontwikkeling zeer snel.
Berkenpollenseizoen
Tegelijk met de bladontplooiing van de berken komen ze ook in bloei waardoor het berkenpollenseizoen de komende dagen van start zal gaan. Hooikoortspatiënten kunnen www.allergieradar.nl in de gaten houden en hier ook zelf de hoogte hun eigen klachten doorgeven zodat wij de hooikoortsverwachtingen in de toekomst verder kunnen verbeteren.
Tekst: Wichertje Bron en Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen University