Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Plantaardige stoffen in asfalt kunnen uitstoot terugdringen

  •    •  
02-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
108 keer bekeken
  •  
asfalt_pixabay

© Pixabay

Het is mogelijk om de uitstoot van schadelijke stoffen bij de aanleg van wegen te verminderen. De emissie kan met 30 tot 60 procent worden verlaagd door een plantaardige stof in het asfalt te verwerken, concluderen Wageningse wetenschappers. Dat kan in de plaats komen van fossiele stoffen, die afkomstig zijn van prehistorische plantaardige en dierlijke resten. Het gebruik van die stoffen draagt bij aan klimaatverandering.

Lignine 

Een van de stoffen in asfalt is bitumen, een bestanddeel van aardolie. Dat zorgt ervoor dat stenen aan elkaar blijven plakken. Onderzoekers van de universiteit in Wageningen hebben gekeken naar de mogelijkheden om bitumen te vervangen door lignine. Dat is een stof die onder meer in hout zit.

Significante bijdrage aan klimaatdoelstellingen

Als de helft van het bitumen in asfalt wordt vervangen door lignine, kan dat in Nederland halverwege deze eeuw de uitstoot van 85 tot 170 miljoen kilo koolstofdioxide en vergelijkbare stoffen voorkomen. Wanneer het bitumen helemaal is vervangen door lignine, zou dat twee keer zoveel uitstoot besparen. Wereldwijd zou lignine in het asfalt de uitstoot van schadelijke stoffen met 102 miljard kilo per jaar kunnen terugbrengen. "Hiermee levert deze ontwikkeling een significante bijdrage aan het bereiken van de Europese en wereldwijde klimaatdoelstellingen", aldus de Wageningse onderzoekers.

Voorbeeld

In het Zeeuwse Sas van Gent is enkele jaren geleden een wegdek aangelegd met bio-asfalt. Daarin is het bitumen voor de helft vervangen door lignine. Dit jaar of volgend jaar moeten de eerste proefwegen zonder bitumen worden aangelegd.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.