Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Plant roept om hulp als een aanval wordt verwacht

  •  
06-09-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
klein-koolwiitje_01.jpg
Als een plaaginsect eieren legt op een plant, maakt de plant geuren aan die andere insecten aantrekken of afstoten. Dit mechanisme zet de plant in om zich te ontdoen van de plaag voordat die schadelijk wordt. Dat melden onderzoekers van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, en NIOO-KNAW in het tijdschrift PLoS ONE.
Sluipwespen en ei-leggende koolwitjevrouwtjes
De onderzoekers van het Laboratorium voor Entomologie van Wageningen University hebben onder leiding van Nina Fatouros getest hoe sluipwespen en ei-leggende koolwitjevrouwtjes reageren op geuren. Sluipwespen zijn de natuurlijke vijanden van het grote koolwitje (een plaag in kool). Zwarte mosterdplanten, lid van de koolfamilie, stoten deze geuren uit wanneer de eitjes op de plant worden gelegd tijdens de eerste fase van een aanval van planteneters. Het team toonde aan dat de plant zeer specifieke chemische en structurele veranderingen ondergaat, zodra een koolwitje haar eitjes legt. Deze veranderingen kunnen de ei-leggende koolwitjes afstoten en tegelijk sluipwespen, die op vlindereitje of vlinderrupsen parasiteren, aantrekken. Echter, eitjes van een minder veelvoorkomend plaaginsect, de koolmot, brengen dergelijke veranderingen in de plant niet teweeg.
Bron: Wageningen University
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor