Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Plant kan concurrenten voelen

  •  
09-04-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
planten_02.jpg
Planten kunnen elkaar waarnemen door elkaars bladeren aan te raken. Dan weten ze of ze moeten gaan groeien om, de wedstrijd om voldoende licht, te kunnen winnen. Dat blijkt uit onderzoek van Wouter Kegge en NWO Veni-laureaat Ronald Pierik van de Universiteit Utrecht.
Minder geurstoffen
Tot nu toe werd gedacht dat planten elkaar alleen kunnen zien via reflectie van licht op de bladeren. Door elkaar aan te raken kunnen de planten elkaar echter al veel eerder in het groeiproces waarnemen. Ook blijken dicht bij elkaar staande planten, als ze concurreren om licht, minder geurstoffen uit te stoten, wat invloed kan hebben op aanvallen van rupsen.
Nog eerder
Bekend is dat planten elkaar kunnen waarnemen door veranderingen in de samenstelling van het licht. Dit gebeurt met speciale fotoreceptoreiwitten, fytochromen genaamd. Onderzoek van promovendus Wouter Kegge en dr. Ronald Pierik toont aan dat planten elkaar nog eerder kunnen waarnemen door aanraking van elkaars bladeren.
Lichtsamenstelling
Deze aanraking leidt vervolgens tot een groeireactie die ervoor zorgt dat de plant in dichte vegetatie meer zonlicht op kan vangen. Deze reactie van de plant ontstaat ook wanneer een plant een kleurloos, transparant object aanraakt, dus zonder een verandering van de lichtsamenstelling.
Hoge dichtheden
Planten groeien vaak in hoge dichtheden, zowel in de natuur als op akkers. Vanwege die dichtheden moeten ze met elkaar concurreren om licht. Planten kunnen zich goed aan de dynamiek van hun omgeving aanpassen.
Bron: NWO.nl
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor