Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Planbureau pleit voor beschermde zeegebieden

  •  
11-09-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
waddenzee_10.jpg
Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) pleit voor beschermde gebieden, ,,waar zeedieren ongestoord kunnen opgroeien''. Dat staat in de Natuurbalans 2008 die het planbureau donderdag aanbiedt aan minister Gerda Verburg (Landbouw).
De Noordzee is volgens het PBL de afgelopen jaren wel schoner geworden, maar de kwaliteit van de natuur is er nog niet verbeterd. Vermindering van de overbevissing kon niet alle vissoorten uit de gevarenzone houden.
Door de klimaatverandering is de Noordzee de afgelopen 25 jaar warmer geworden, met als gevolg dat er nu vissoorten zijn die voorheen zelden zo noordelijk voorkwamen. Als de plannen voor Afsluitdijk en de Deltawerken zo worden uitgevoerd dat zoet en zout water mengen, kunnen planten en dieren terugkomen die al jaren geleden zijn verdwenen. Het gaat dan om bijzondere soorten die Europees worden beschermd.
Het PBL presenteerde donderdag als opvolger van het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) tegelijk ook de Milieubalans 2008. De boodschap is dat Nederland veel baat heeft bij Europees milieubeleid, maar extra nationale maatregelen zijn nodig voor ons dichtbevolkte en laaggelegen land. De speelruimte voor eigen beleid is echter beperkt, tekent het planbureau erbij aan. Strengere normen mogen in principe niet van 'Brussel' maar heffingen en subsidies als hét aangewezen alternatief sorteren minder effect.
Minister Jacqueline Cramer (Milieu) nam het rapport donderdag in ontvangst en concludeerde dat het kabinet goed op koers ligt om de doelstellingen te halen. De Milieubeweging bestrijdt dat. Natuur en Milieu twijfelt aan de gunstige effecten van het mengen van biobrandstof in de benzine en stelt dat het mest- en ammoniakbeleid tekort schiet. Natuurmonumenten vindt dat eens te meer blijkt dat de aanleg van natuurgebieden achterloopt op het schema. Milieudefensie vindt dat Nederland te veel verwacht van Europees beleid en te weinig zelf doet.
De organisatie voor vervoerders en verladers EVO vindt dat Nederland zich in een strop heeft gehangen door zich te committeren aan klimaatdoelstellingen die vrijwel niet haalbaar zijn. De EVO vraagt zich af of het realistisch is om te streven naar 30 procent reductie van CO2 in 2020.
Bron ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor