Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Plan kabinet: stoppen met afvalwaterinjecties in Twentse bodem

  •  
29-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
383 keer bekeken
  •  
Landschap in Twente

© Landschap in Twente. Fotograaf: hepebo

Het kabinet wil dat "op zijn laatst aan het einde van het jaar" een einde komt aan de omstreden afvalwaterinjecties door de NAM in de bodem in Twente. Dat schrijft staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) aan de Tweede Kamer.

Zwaar vervuild water

De NAM gebruikt bij de oliewinning in het Drentse Schoonebeek stoom om de olie minder stroperig te maken en te zorgen dat die makkelijker kan worden opgepompt. Daardoor blijft uiteindelijk met chemicaliën verontreinigd water over, dat via kilometers lange pijpleidingen naar Twente wordt getransporteerd om daar in lege gasvelden te worden opgeslagen.

De inwoners van Twente maken zich al jaren zorgen over de gevolgen hiervan voor hun veiligheid en gezondheid. Zij willen snel een einde aan de lozingen, en weten zich gesteund door een meerderheid in de Tweede Kamer. Maar Vijlbrief kan deze werkwijze van de NAM niet verbieden omdat het bedrijf een vergunning heeft.

Zuiveren als alternatief

De staatssecretaris werkt samen met de NAM en lokale bestuurders aan een alternatief waarbij het afvalwater eerst wordt gezuiverd en daarna ondergronds wordt opgeslagen in Drenthe zelf. "Het is natuurlijk logischer om het afval daar te verwerken waar de winning plaatsvindt", vindt hij.

Maar dat is niet van vandaag op morgen geregeld, waarschuwt Vijlbrief. "Er is enige tijd nodig voor technische aanpassingen bij Schoonebeek en voor de vergunningverlening."

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor