Pissebedden en co op de kaart
• 16-03-2009
• leestijd 1 minuten
Pissebedden en andere bodemdieren zijn bijzonder nuttig. Ze bevorderen de vruchtbaarheid van de bodem. Na bijna 130 jaar onderzoek staan ze op de kaart in een zogeheten verspreidingsatlas. Het gaat om 132 soorten pissebedden, duizendpoten en miljoenpoten.
Sinds 1880 verzamelden meer dan 450 vrijwilligers in het hele land gegevens over de kleine diertjes, liet een woordvoerster van de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam maandag weten. Met de informatie kunnen wetenschappers volgen welk effect klimaatsverandering heeft op de dieren die in de bodem leven.
In Limburg en Noord-Holland leven de meeste bodemdieren, met name in bossen op kleigrond. In de stad voelen ze zich ook lekker. Op sommige plekken in Amsterdam leven meer dan twintig soorten pissebedden.
Nederland heeft niet alleen inheemse pissebedden, zoals de mierenpissebed (wit, blind en 4 millimeter groot) die een voorkeur heeft voor mierennesten in kalkrijke bodems. Ook een aantal tropische duizend- en miljoenpoten voelt zich hier prima thuis.
Bron: ANP