Greenpeace vindt het teleurstellend om te zien dat Philips consumenten, overheden en milieuorganisaties verantwoordelijk houdt voor het inzamelen en recyclen van zijn eigen giftige afval. Philips zou allereerst de eigen verantwoordelijkheid onder ogen moeten zien.
Greenpeace voerde in juni actie bij het internationale hoofdkantoor van Philips in Amsterdam. De elektronica gigant zegde Greenpeace toen toe voor15 juli het milieubeleid te verbeteren, omdat het bedrijf achterloopt op concurrerende elektronicamerken zoals Sony.
Philips staat in de Greenpeaceranglijst van achttien bekende elektronicamerken op het gebied van milieu op een magere 14de plaats. De vandaag voorgestelde verbeteringen reiken nietver genoeg, stelt Greenpeace vast.Overheden, consumenten en non-gouvernmentele organisaties moeten helpen bij de inzameling en recycling, stelt Philips in zijn internationale persbericht.
"Een wollige tekst, waarmee Philips gewoon weigert om de financiële verantwoordelijkheid voor inzameling en recycling op zich tenemen," oordeelt campagneleider giftige stoffen Kim Schoppink van Greenpeace. "Consumenten moeten bijdragen door hun apparaat in te leveren. Maar het is Philips die zelf nog steeds gevaarlijke stoffen in zijn apparaten verwerkt en die daarom moet betalen voor de inzameling enrecycling van het giftige afval. "Het bedrijf maakt gelukkig wel een begin met inzamelproeven in India, Brazilië en Argentinië.
Het gaat echter om proeven - Philips zegt niet toe dat deze 'pilots' landelijk zullen worden doorgevoerd. Tegelijkertijd geeft het bedrijf geen enkele garantie dat de proefprojecten uiteindelijk zullen leiden tot het opzetten van inzamelsystemen in alle landen waar het bedrijfapparaten op de markt brengt. Philips kondigt aan dat consumenten 'beter zullen worden geïnformeerd overwaar ze hun afgedankte producten kunnen inleveren'. Dit heeft echter alleen enige betekenis in landen waar inzamelpunten beschikbaar zijn. In de meeste landen ontbreken deze nog, maar daarover rept het persbericht van Philips niet.
Philips zou deze infrastructuur eerst op moeten zetten alvorens consumenten hiernaar te kunnen verwijzen. Philips zegt ook 'meer' te willen doen om in Noord-Amerika, Japan en Europa de hoeveelheden Philips-afval die ingezameld worden te verhogen. Het bedrijf noemt helaas geen concrete doelstelling waaraan deze toezegging getoetst kan worden.
Afgedankte elektronica komt vaak in ontwikkelingslanden terecht, waar hetafval enorme milieu- en gezondheidsproblemen veroorzaakt. Greenpeace vindtdat producenten ervoor moet zorgen dat hun eigen afgedankte apparaten ingezameld en gerecycled worden in alle landen waar deze op de markt worden gebracht, ook moeten zij de kosten hiervoor dragen.