Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Petitie voor kalf bij koe al meer dan 20.000 handtekeningen

  •    •  
21-02-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
7990 keer bekeken
  •  
kalf in weitje

© Gert Elbertsen

De Vegetariërsbond startte afgelopen najaar een petitie om het kalf langer bij de koe te houden. Die petitie heeft inmiddels al ruim 20.000 handtekeningen. In een brief aan de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) roept de bond op tot verandering.

Het grote aantal handtekeningen laat zien dat een groot deel van het Nederlandse publiek kalf bij koe wil zien, aldus de Vegetariërsbond. Ze pleiten ervoor om het kalf altijd bij de moederkoe te houden en alleen in uitzonderlijke gevallen van elkaar te scheiden.

Bereid meer te betalen voor melk

In een enquête van de Vegetariërsbond geeft 25,4% van de respondenten aan dat ze vinden dat het kalf minimaal een paar maanden bij de moeder zou moeten blijven. Ook zegt 34,9% bereid te zijn om iets meer te betalen voor melk afkomstig van een landbouwbedrijf waar het kalf bij de moeder kan blijven.

Niet in nieuwe wetgeving

Momenteel is er een nieuwe wetgeving in voorbereiding die er voor moeten zorgen dat dieren een zo natuurlijk mogelijk leven leiden. Daarin lijkt er momenteel geen regel te staan over het samenhouden van kalf en koe. De afwezigheid van een dergelijke regel is hoogstwaarschijnlijk te wijten aan het feit dat er situaties kunnen zijn waarin het scheiden van het kalf van de moederkoe toch beter is voor het dierenwelzijn. Het oordeel hierover blijft dan bij de veehouder.

Bron: Vegetariërsbond

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.