Vroege Vogels
theme-icon
Natuur

Petitie tegen dwangmiddelen in paardendrafsport

  •  
16-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4010 keer bekeken
  •  
drafsport

© Dier&Recht

Het vastbinden van de paardentong met een pantysok, meerdere bitten in de mond van het paard en proppen in de oren. Allemaal middelen die in de drafsport legaal zijn. Volgens Dier en Recht zijn het dwangmiddelen die onmiddellijk tot een halt dienen te worden geroepen. Vandaar dat zij een petitie startte met als titel:  "Drafsport? Onsportief!" De campagne werd ook opgepakt door de politiek. De VVD stelde onlangs kamervragen. 

NDR

Dat het om dwangmiddelen gaat, daar wil Paul Mulder, voorzitter van de Nederlandse Draf en Rensport, niet aan. "Het zijn hulpmiddelen, die zorgen dat het paard in balans blijft, en bestuurbaar is." Onzin, volgens Sarah Pesie van Dier & Recht: "Bij alle andere onderdelen van de paardensport zijn deze middelen verboden. Maar de NDR valt niet onder de regels van de overkoepelende KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond), omdat op draverijen gewed mag worden. Maar wij pleiten voor een eenduidige regelgeving, voor alle paarden in alle takken van sport."

drafsport

© Dier&Recht

Dwang

Sarah Pesie: "Het vastbinden van de tong aan de kaak zorgt ervoor dat de bloedtoevoer naar de tong wordt afgekneld. Als dit te lang duurt dan kan er ernstige schade ontstaan aan het weefsel. Tijdens het vastbinden van de tong vertonen de paarden ernstige stresssignalen. Het fixeren van de tong voorkomt dat paarden hun tong gebruiken om te protesteren tegen het bit. Dat protest tegen het bit is niet zonder reden. Tijdens een recent onderzoek in Finland had 84% van de 261 onderzochte drafpaarden verwondingen in de mond door het gebruik van verschillende bitten. 43% had lichte verwondingen, 20% ernstige verwondingen en bij 13 paarden werden actieve bloedingen geconstateerd." 

Volgens Paul Mulder van de NDR houdt de stichting wel degelijk het paardenwelzijn hoog in het vaandel. "Het vastbinden van de tong is slechts toegestaan tijdens de koers, daarna wordt de tong weer losgemaakt. Als het pijn zou doen zou het paard wel gaan protesteren."

Thema's:

theme-icon
Natuur
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Resa
Resa16 okt. 2022 - 10:47

Jammer dat die mevrouw van dier en recht zo slecht haar onderzoek heeft gedaan en met argumenten komt die niet op waarheid berusten…… een tong van de draver wordt NIET vastgemaakt omdat het tegen het bit is! Als paarden snel gaan kunnen ze hun tong naar achteren bewegen dat kan een probleem geven bij het ademhalen en je wilt dat het paard “ stikt” !!! En letsels aan de mond zijn zeeeer zeldzaam ! Je hebt er namelijk niks aan als eneen paard een kapotte mond heeft…. En zo kan ik nog meer opnoemen waar deze dame verkeerd mee zit!!! Maar misschien moet ze naar haar eigen rijkunst kijken??? Zij rijdt op hele klein pony’s die niet geschikt zijn voor volwassenen maar dat vind mevrouw heel gewoon… de botten die zij gebruiken voor hun IJslanders zijn vele malen scherper in de mond dan die van een draver !! En dan nog even dit … een paard van 5/600 kilo dwing je niet tot draven ! Ze doen het voor je of niet en ze hebben er plezier in en zo niet dan doen ze het niet ! En nog 1 ding de meest geliefde recreatiepaarden zijn……. JA DRAVERS omdat deze een goede verzorging en opleiding hebben gehad en voor menig bange recreatieruiter te handelen valt ! En denk je nu echt dat als deze paarden “ mishandeld “ waren plezier in het leven hadden als recreatiepaard??????