Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Petitie tegen dwangmiddelen in paardendrafsport

  •    •  
16-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4582 keer bekeken
  •  
drafsport

© Dier&Recht

Het vastbinden van de paardentong met een pantysok, meerdere bitten in de mond van het paard en proppen in de oren. Allemaal middelen die in de drafsport legaal zijn. Volgens Dier en Recht zijn het dwangmiddelen die onmiddellijk tot een halt dienen te worden geroepen. Vandaar dat zij een petitie startte met als titel:  "Drafsport? Onsportief!" De campagne werd ook opgepakt door de politiek. De VVD stelde onlangs kamervragen. 

NDR

Dat het om dwangmiddelen gaat, daar wil Paul Mulder, voorzitter van de Nederlandse Draf en Rensport, niet aan. "Het zijn hulpmiddelen, die zorgen dat het paard in balans blijft, en bestuurbaar is." Onzin, volgens Sarah Pesie van Dier & Recht: "Bij alle andere onderdelen van de paardensport zijn deze middelen verboden. Maar de NDR valt niet onder de regels van de overkoepelende KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond), omdat op draverijen gewed mag worden. Maar wij pleiten voor een eenduidige regelgeving, voor alle paarden in alle takken van sport."

drafsport

© Dier&Recht

Dwang

Sarah Pesie: "Het vastbinden van de tong aan de kaak zorgt ervoor dat de bloedtoevoer naar de tong wordt afgekneld. Als dit te lang duurt dan kan er ernstige schade ontstaan aan het weefsel. Tijdens het vastbinden van de tong vertonen de paarden ernstige stresssignalen. Het fixeren van de tong voorkomt dat paarden hun tong gebruiken om te protesteren tegen het bit. Dat protest tegen het bit is niet zonder reden. Tijdens een recent onderzoek in Finland had 84% van de 261 onderzochte drafpaarden verwondingen in de mond door het gebruik van verschillende bitten. 43% had lichte verwondingen, 20% ernstige verwondingen en bij 13 paarden werden actieve bloedingen geconstateerd." 

Volgens Paul Mulder van de NDR houdt de stichting wel degelijk het paardenwelzijn hoog in het vaandel. "Het vastbinden van de tong is slechts toegestaan tijdens de koers, daarna wordt de tong weer losgemaakt. Als het pijn zou doen zou het paard wel gaan protesteren."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.