Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Peiling: bijna 90% stoort zich aan recreanten die de natuur verstoren

  •  
26-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
663 keer bekeken
  •  
samen_fietsen_in_de_mist_5ba9dbcd1cfa0_medium

© irma65

Bijna 90% van de natuurliefhebbers stoort zich aan recreanten die de natuur verstoren, blijkt uit een enquête van de Heimans en Thijsse Stichting. Zij voerden dit onderzoek uit in de aanloop naar het Heimans en Thijsse Symposium, dat zaterdagmiddag 1 oktober plaatsvindt in Wageningen. Het thema: de (verstoorde) balans tussen recreatie en natuur. 

Onder druk

De afgelopen tien jaar is recreatie in de natuur toegenomen. Dit heeft een positief effect op onze gezondheid en het zorgt voor meer waardering van de natuur. De keerzijde van deze toename is dat kwetsbare natuur steeds meer onder druk komt te staan. Uit de enquête, die 650 mensen hebben ingevuld, blijkt dat 60% vindt dat er meer natuur aangelegd moet worden voor recreatie.

Massaal ergeren 

In het onderzoek komt ook naar voren dat we ons massaal ergeren aan recreanten die de natuur verstoren. 86% geeft aan het (zeer) eens te zijn met de stelling ‘Ik erger mij regelmatig aan recreanten die natuur verstoren.’ Overigens geeft 30% van de deelnemers aan dat zij zelf ook weleens natuur verstoren bij het recreëren. Naast verstoring van de rust laten recreanten veel zwerfafval achter. 86% van de deelnemers geeft namelijk aan dat ze te veel afval in de natuur tegenkomen. 

afval plastic zwerfafval zwerfvuil

© bron: pixabay

Meer toezicht 

Dat veel mensen zich ergeren aan verstoring in de natuur, wordt ook duidelijk door de vraag naar meer regelgeving en toezicht. Bijna alle deelnemers van de enquête (96%) vinden dat er meer bewustwording moet ontstaan voor de effecten van recreatie op de natuur. 

Symposium 

Dit thema staat centraal op het Heimans en Thijsse Symposium, dat op zaterdagmiddag 1 oktober in Wageningen wordt georganiseerd. Het is nog mogelijk om je hiervoor aan te melden.

Bron: Nature Today | Heimans en Thijsse Stichting

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.