Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Plannen stikstof aanpak moeten strenger'

  •    •  
26-02-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
102 keer bekeken
  •  
koeienindewei

Koeien in het weiland

© Fotograaf Jeanet1

De opgestelde plannen van de provincies en het Rijk om de stikstof uitstoot de komende tien jaar terug te dringen zijn bij lange na niet voldoende. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de universiteit in Wageningen (WUR) en ingenieursbureau Deltares stellen in gezamenlijk onderzoek dat; de plannen met het uitkopen van uitstoters helpen, maar niet snel genoeg de vastgestelde doelen halen.

Veel meer tijd en geld

Volgens de onderzoekers moeten de boeren veel meer kostbare en vergaande maatregelen op hun bedrijf doorvoeren, als de overheid in 2030 of 2035 de doelen wil halen. Hiervoor moet de veestapel verder krimpen, landbouwgrond anders gebruikt gaan worden en natuurgebieden verder groeien. Het is 'niet plausibel' dat dit allemaal binnen tien jaar gaat lukken, "gezien de ongekende omvang van deze opgaven".

Het Rijk heeft ruim 24 miljard euro opzij gezet voor verduurzaming van de landbouw. Provincies zijn bang dat de kosten tot ruim het dubbele zullen oplopen. De instanties willen daarom de plannen in stappen opstellen. Zo zouden gebieden met een sterke achtergang voorrang kunnen krijgen.

Vraagtekens

De onderzoekers zijn vragen zich af of de overheid instaat is om de landbouw zo snel om te gooien. De voorstellen "vragen om een machinerie die veel sneller draait dan in het verleden", terwijl de capaciteit en de expertise juist zijn afgebouwd. Verder moeten de verantwoordelijkheden beter verdeeld worden, zodat het Rijk en de provincies niet elkaar gaan wijzen.

Ook verschillen de cijfers tussen provincies enorm. Groningen stelt 745 miljoen euro beschikbaar tegen verzilting en om zoetwater beschikbaar te houden. In Noord-Holland komt dit neer op slechts 12 miljoen euro.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.