Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Patstelling over vaccins vogelgriep

  •  
30-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
Vogelgriep in kolonie grote sterns

Vogelgriep in kolonie grote sterns

© Vogelinformatiecentrum Texel

De proef waarbij vaccins tegen vogelgriep in de praktijk worden getest bij meerdere pluimveebedrijven, is onzeker door een patstelling tussen minister Piet Adema van LNV en de LTO-vakgroep Pluimveehouderij. Dat meldt Zembla op basis van gesprekken met beide partijen.

Wel of geen garantieregeling?

Pluimveehouders vrezen volgens de LTO dat de consument geen trek heeft in eieren van gevaccineerde kippen. Daarom eist de belangenbehartiger dat de overheid garant staat voor eventuele economische schade die boeren oplopen die deelnemen aan de proef. Minister Adema is daarover duidelijk: "We komen niet met een garantieregeling", zegt hij in Zembla. Kees de Jong, voorzitter van de LTO-vakgroep Pluimveehouderij: "Dan vind je geen pluimveehouder die in de proef wil stappen."

Hoge verwachtingen

Sinds oktober 2021 zijn er in Nederland ruim vijf miljoen dieren vernietigd als gevolg van de vogelgriepuitbraak. Nog eens één miljoen vogels zijn preventief geruimd. Het kabinet en de pluimveehouders verwachten veel van een aankomend vaccin dat moet voorkomen dat dieren ziek worden en elkaar kunnen besmetten. Onlangs maakte de Universiteit Wageningen, na maandenlang testen, bekend dat er twee vaccins zijn die beschermen tegen de ziekte als ook tegen de verspreiding van het virus.

Bron: Zembla

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.