Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Patrijzen in rijp | Zelf Geschoten

  •  
30-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1993 keer bekeken
  •  

In de witte rijp kun je goed het camouflerende bruin-grijs gestreepte verenkleed van de patrijzen zien. Filmer Youri Jongkoen ging meteen op pad toen de wereld bedekt was met een laagje wit. “Al vrij snel had ik prijs met in totaal vijf patrijzen op een bevroren akker,” schrijft Youri. “Doordat ik in een droge sloot kon staan had ik perfect de mogelijkheid om de patrijzen op ooghoogte te filmen. Een prachtig gezicht!”

Typische soort voor boerenland

De patrijs is een kip-achtige vogel, een typische soort van het boerenland. Door de schaalvergroting in de landbouw en het gebruik van bestrijdingsmiddelen is de soort enorm afgenomen. Daarnaast werd de patrijs vele bejaagd. Vijftig jaar geleden was de patrijs nog een normale verschijning op het platteland, nu is het een zeldzaamheid geworden: het aantal patrijzen is sindsdien namelijk met meer dan 95% afgenomen.

5a6af7f4edfb08385d63c7aa477c0c2d

Patrijs

© Butler

Patrijzen tellen 

In het Europese project Partridge wordt in een aantal voorbeeldgebieden geprobeerd de achteruitgang te stoppen. Hoe ze dat doen? Daar hoor je meer over in onderstaande reportage.

Meer over:

patrijs, rijp
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.