Pas op! Plaatselijk meer eikenprocessierupsen door droog weer
• 21-06-2017
• leestijd 2 minuten
De warme weersomstandigheden van de afgelopen weken zijn voordelig voor de eikenprocessierupsen. Door de hitte verplaatsen de rupsen zich naar de lager gelegen delen van de boom. De kans is daarom groter dat mensen en dieren in contact komen met de brandharen.
Recordaantal
Afgelopen najaar is er een recordaantal eikenprocessievlinders gevangen. Er zijn veel eitjes afgezet. Deze eitjes zijn vroeg in het voorjaar uitgekomen door de warme maart. Het koude weer in april heeft de ontwikkeling van de eikenbomen en de rupsen vertraagd, maar in mei en juni waren de omstandigheden optimaal voor eikenprocessierupsen. Alles wijst erop dat er dit jaar zeer veel nesten zijn. In de provincie Gelderland zijn zes keer zoveel nesten waargenomen als in 2016, en ruim negen keer zo veel als in 2015.
Afstand tot rups en nest
Door bezuinigingen worden de rupsen maar ten dele bestreden. Dit kan leiden tot overlast bij mensen die onvoldoende afstand houden tot de nesten. Het aanraken van de rupsen leidt tot problemen, maar ook te dicht in de buurt komen van de nesten kan gevaarlijk zijn. Bij gevaar laten de rupsen namelijk hun brandharen los, waardoor deze zich gemakkelijk kunnen verspreiden. Door verwaaiing kunnen de haren van de rupsen zich sowieso verspreiden in de buurt van het nest en neerslaan op de grond. Recreëren in de directe omgeving van besmette bomen kan voor overlast zorgen.
Klachten
Binnen een paar uur na contact met de haren kunnen klachten ontstaan zoals hevige jeuk, blaasjes, bultjes, roodheid en ontstekingen. Verder kunnen mensen last krijgen van koortsachtige verschijnselen. Als deze klachten zich voordoen, kun je het beste de huid met plakband strippen zodat de brandharen zich niet verder kunnen verspreiden. Daarna moet de huid goed afgespoeld worden met lauwwarm water. Door de huid in te smeren met verkoelende zalf, bijvoorbeeld op basis van menthol, kunnen de klachten worden verlicht. Bij ernstige klachten wordt geadviseerd om contact op te nemen met de huisarts.
Bron:
Nature Today
, Kenniscentrum Eikenprocessierups: Silvia Hellingman, Biocontrole Onderzoek en Advies, Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen University; Henry Kuppen, Terra Nostra; Henk Jans, Jans Consultancy Gezondheid en Milieu; Jan Buijs, GGD Amsterdam met medewerking van Jurriën van Deijk van De Vlinderstichting