Er geldt per direct een parkeerverbod op een weg in het Drents-Friese Wold, omdat er teveel overlast was van wolvenspotters. Omrop Fryslân meldt dat omliggende gemeenten dit hebben besloten omdat er onveilige situaties ontstonden in het gebied. Zo stonden verschillende mensen in hun auto's stil langs de weg en hinderden daarmee de doorstroom van het verkeer.
Iets meer dan een week geleden probeerden belangstellenden met tientallen tegelijk een glimp op te vangen van een jonge wolf, die op de grens van Friesland en Drenthe muizen ving. Sommigen gingen daarbij volgens boswachter Lysander van Oossanen van Staatsbosbeheer zo ver dat ze met bakjes met voer langs de kant van de weg stonden te rammelen om het dier te lokken.
Toen werd al overwogen een stopverbod in te stellen langs de weg door het natuurgebied, want er stonden volgens Van Oossanen soms wel dertig auto's tegelijk geparkeerd langs het smalle weggetje.
De wolf, vermoedelijk een welp van de roedel die in het gebied zit, dook twee weken geleden voor het eerst op. Dat trok direct wolvenspotters uit het hele land in de hoop een foto of een filmpje van het dier te kunnen maken. In het weekeinde nam de belangstelling enorm toe volgens Van Oossanen, ook van mensen uit de directe omgeving.
Boswachters en boa's moesten mensen op hun ongewenste gedrag aanspreken. Ook moesten zij wandelaars wegsturen die buiten de paden door het natuurgebied liepen op zoek naar de wolf. "Het is verboden om buiten de paden te lopen, maar velen waren er niet erg van onder de indruk", aldus de boswachter.
Staatsbosbeheer noemt de grote belangstelling voor de wolf "niet iets wat wij willen. Er kunnen makkelijk situaties ontstaan waar we juist het meest bang voor zijn: de wolf gaat wennen aan mensen en dat is ongewenst wolvengedrag. Of hij voelt zich in het nauw gedreven en doet dingen die hij niet zou moeten doen."
Een voorbeeld is volgens Van Oossanen dat het dier in het weekeinde de weg wilde oversteken en dat een hele groep toeschouwers meebewoog. "We hebben dit in deze natuurgebieden nooit eerder meegemaakt. We hebben overwogen om de weg te sluiten en zijn in overleg met de provincies Friesland en Drenthe en de twee betrokken gemeenten." De jonge wolf heeft zich in het weekend overigens voor zover bekend niet laten zien.
In Drenthe en Friesland worden relatief veel schapen en ook andere dieren aangevallen door wolven. Het verzet tegen het roofdier in die provincies is groot en veel inwoners zouden ook bang zijn. In het gebied zitten twee wolvenroedels.
Bron: ANP
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.