Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Park De Hoge Veluwe plant bomen voor onderzoek naar bosbodem

  •  
02-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
352 keer bekeken
  •  
b7ea0e5b98035fcc68a6503e6294e6ab_01

© JohanEversFotografie

In Nationaal Park De Hoge Veluwe worden de komende maanden in totaal 42.300 jonge bomen aangeplant om onderzoek te doen naar het herstellen van de bosbodem. Onderzoekers willen weten of het helpt om gezonde bosbodem van elders toe te voegen aan de verzuurde bodem van De Hoge Veluwe. Door stikstofneerslag en klimaatverandering groeien de bomen in het park namelijk slechter en gaat het bodemleven hard achteruit.

Gezonde bodem toevoegen

De bodem is een "complex ecosysteem" volgens de onderzoekers van de Wageningen Universiteit en ecologisch onderzoeksinstituut NIOO-KNAW: "in een theelepel bodem zitten meer dan vijfduizend soorten bacteriën, schimmels en organismen." Op 432 aantal afgerasterde plaatsen gaan de onderzoekers nu gezonde bodem uit andere bossen toevoegen aan de zure bodem van De Hoge Veluwe. Na twee tot vier jaar moet blijken of de Veluwse bodem verbetert door ingrepen als gezonde grond bijmengen en of de jonge bomen beter groeien.

Lopende onderzoeken in het park

Ook wordt op een aantal plaatsen steenmeel gestrooid tegen stikstofneerslag. Onderzoek naar het effect van steenmeel loopt al op enkele plaatsen op de Veluwe. Op andere plekken gebruiken de onderzoekers een combinatie van steenmeel en bodemgrond van elders en op sommige plaatsen wordt helemaal niks gedaan. Voor het onderzoek worden alleen inheemse boomsoorten aangeplant, zoals de hazelaar, wintereik, berk en ratelpopulier. Omdat grofwild dol is op jonge boompjes wordt rond elk onderzoeksvak een raster geplaatst, aldus de parkdirectie.

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.