Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Palmolie vaak niet duurzaam

  •  
10-07-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kattenbrokjes_Bjorn-Hermans-Flickr.jpg

© Foto: Björn Hermans (Flickr Creative Commons)

Diervoederfabrikanten komen hun belofte om geen palmolie meer te gebruiken die ten koste is gegaan van regenwoud vaak niet na. Dat constateert het Wereld Natuur Fonds (WNF).
Achter op schema
In 2010 beloofde de Nederlandse voedingsmiddelen- en diervoederindustrie om eind 2015 helemaal over te stappen op duurzame palmolie. Volgens WNF liggen veel voedingsproducenten op schema maar geldt dit niet voor een groep bedrijven uit de diervoederbranche. "Zij doen te weinig aan verduurzaming van hun palmoliegebruik of geven geen openheid van zaken", aldus het WNF.
Teleurstellend
Teleurstellend is dat eenderde van de benaderde bedrijven geen inzicht geeft in hun palmoliegebruik, waaronder Agrifirm en De Heus (diervoeder), Hanos (horecagroothandel) en Bart’s Retail (Bakker Bart). "Nederlandse bedrijven hebben nog een half jaar om aan hun afspraak te voldoen’’, zegt Sandra Mulder, palmoliedeskundige bij het WNF.
Ontbossing
Oliepalmplantages gaan meestal ten koste van natuurlijk regenwoud. Zo ging er volgens het WNF tussen 1990 en 2010 al zo'n 3,5 miljoen hectare regenwoud verloren door de aanleg van de plantages, vooral in Maleisië en Indonesië. "Nederland kan als grootste importeur van palmolie in Europa direct bijdragen aan het voorkomen van ontbossing'', aldus de natuurorganisatie.
Palmolie zit in veel consumentenproducten zoals koekjes, zeep, margarine, chips en cosmetica en het zit ook in diervoeder.
Bron: ANP en WNF
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor