Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Paling net zo bedreigd als panda'

  •  
08-09-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
219 keer bekeken
  •  
paling_02.jpg
Voor- en tegenstanders van de voorstellen om het vangen van paling te beperken, verzamelen zich dezer dagen op het Binnenhof in Den Haag waar de Tweede Kamer zich donderdag buigt over de plannen van verantwoordelijk minister Gerda Verburg (LNV). Op aandringen van de Europese Commissie wil zij de vangst van paling vanaf 2010 drie maanden stilleggen. Dit jaar mogen de vissers al twee maanden, in oktober en november, niet op aal vissen.
Dinsdag melden voorstanders van de vangstbeperking zich in Den Haag en donderdag worden de palingvissers verwacht die het einde van hun bedrijf vrezen door de maatregel. Vertegenwoordigers van natuurorganisaties geven de boodschap af dat het happen in een broodje paling vergelijkbaar is met het eten van een broodje panda. Ze vinden dat Tweede Kamerleden zich nog veel te weinig realiseren dat de paling net zo zwaar wordt beschermd als de panda. Beide dieren staan op de zogeheten rode lijst van met uitsterven bedreigde soorten, is de boodschap van het Wereld Natuur Fonds (WNF), Natuurmonumenten, Stichting De Noordzee en ook Sportvisserij Nederland.
Volgens Carel Drijver (WNF) is een volledig vangstverbod op paling uiteindelijk de enige manier voor de paling om te overleven. ,,Het gaat zo slecht, dat elke paling die nu wordt gevangen er een te veel is. Overigens duurt het zelfs als er een totaal vangstverbod is, nog zestig tot tweehonderd jaar voordat de palingstand weer op het gezonde niveau is.''
Drijver denkt niet dat het kweken van deze vis een oplossing biedt. ,,Veel mensen denken dat, maar paling plant zich niet in gevangenschap voort.'' Hij wijst erop dat ook jonge palingen die worden opgekweekt, afkomstig zijn uit het wild.
Volgens de natuurorganisaties en de sportvissers is de beroepsvisserij (met vangsten van 900 ton per jaar) verantwoordelijk voor 70 procent van de palingsterfte in Nederland. Aal vindt verder de dood in stuwen en gemalen (elk jaar 50 ton) of in de bek van aalscholvers (ook 50 ton per jaar). ,,Het palingbestand in Nederland is sinds de jaren vijftig met 95 procent afgenomen en ook de glasaal is minder dan 1 procent van wat het was.'', stellen ze.
De groeperingen zeggen oog te hebben voor de situatie van de beroepsvissers. ,,Maar bij onvoldoende effectieve maatregelen is de palingvisserij binnen afzienbare tijd sowieso niet meer mogelijk.'' Ze vinden dat het vangstverbod van drie maanden een opstapje moet zijn naar een volledige stop van de palingvisserij.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor