Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Padden, kikkers en salamanders trekken weer massaal

  •    •  
14-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
348 keer bekeken
  •  
Padden_foto-Jelger_Herder.jpg

Paddentrek

© Fotograaf herder

Vele duizenden padden, kikkers en salamanders zijn deze weken op weg van hun winterverblijf naar water waarin ze zich gaan voortplanten. Volgens amfibieënwerkgroep RAVON is de zogeheten paddentrek sinds maandag massaal op gang gekomen, omdat de temperatuur en ook de vele regen ideaal zijn voor de verplaatsing. Padden komen in Nederland algemeen voor, behalve in Groningen en op de Waddeneilanden.

Emmers vol amfibieën

Veel gemeenten plaatsen tussen februari en april waarschuwingsborden langs de weg om te voorkomen dat de trekkende amfibieën doodgereden worden. Daarnaast telt Nederland ongeveer 125 werkgroepen van vrijwilligers die de padden, kikkers en salamanders elke avond helpen met oversteken. Vorig jaar zijn volgens RAVON 215.875 amfibieën in emmers naar de overkant van wegen gebracht.

Hoewel gewone padden nog algemeen voorkomen en veel andere amfibiesoorten ook, neemt hun aantal volgens RAVON wel af. In het Utrechtse Amerongen werden elk jaar wel 30.000 padden overgezet, maar die populatie is nu helemaal ingestort. Amfibieën hebben veel te lijden onder verdroging, waardoor hun leefgebied in vennen en poelen in de zomer geen water meer bevat.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.