Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Padden en salamanders uit de put

  •    •  
25-02-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3346 keer bekeken
  •  

Wat als je als pad of salamander in een put valt? Hoe kom je er uit? Daarvoor zijn inmiddels heel praktische trapjes ontwikkeld, zodat alle amfibieën kunnen ontsnappen uit het ondergrondse doolhof van straatkolken, meterputten en koekoeken. Per jaar belanden naar schatting een miljoen kikkers, padden en salamanders in deze putten.

In de put

Dat amfibieën in putten belanden gebeurt niet alleen tijdens de voorjaarstrek, de periode strekt zich uit van eind februari tot half november. Doordat ze de kolk niet meer uit kunnen, gaan de amfibieën dood door verdrinking, uitdroging of voedselgebrek. In droge periodes heeft het water in kolken bovendien een grote aantrekkingskracht, de dieren zoeken dan actief vochtige en koele plekken op.

pad op de put (1)

© Rob Buiter

Trappen

Er is vorig jaar een amfibieëntrap ontwikkeld die ook voldoet aan de eisen van de afwatering; het water kan vrijlijk door de put naar binnen stromen terwijl een pad, salamander of kikker met gemak de put kan uitklimmen. Een veldproef van RAVON (kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen) heeft vorig jaar laten zien dat deze hoektrap in trottoirkolken voor een groot deel van de amfibieën goed werkt.

Nu is er een vervolgproef aan de gang om diverse oplossingen voor andere soorten kolken te testen. Als je meer over het probleem met amfibieën in kolken wilt weten en over de oplossingen die tot dusver bedacht zijn, of als je wilt weten hoe je de hoektrap kunt bestellen, kijk dan op op de site van Ravon.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.